Klokić: Strategije za podsticanje stranih investicija

Srna
Klokić: Strategije za podsticanje stranih investicija

Banjaluka - Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske pripremilo je Nacrt strategije za podsticanje stranih ulaganja, koji se odnosi na period od 2016. do 2020. godine, s ciljem pospješivanja dodatnog zapošljavanja, prenošenja znanja i tehnologija, kao i povećanja izvoza.

"To će biti realizovano putem ulaganja koja će povećati konkurentnost i dovesti do porasta stope rasta u narednom periodu", najavljuje ministar Zlatan Klokić u intervjuu Srni.


Strategija će se naći pred poslanicima prvo u formi nacrta, a kad prođe javnu raspravu i u formi prijedloga, a očekuje se da bude okončana u prvom kvartalu ove godine.

Klokić naglašava da razlog za donošenje ove strategije leži u potrebi da Republika Srpska ima strateški dokument, koji bi za duže vrijeme definisao aktivnosti na privlačenju stranih investicija.

Strategija će odrediti vrste investicija i prioritetne sektore koje treba podsticati, a pratiće je adekvatan akcioni plan.

"Ministarstvo će u ovoj godini staviti akcenat na privlačenje ulaganja u Srpsku putem stvaranja poslovnih uslova za strane investitore, te na promovisanje privrednih potencijala Srpske u inostranstvu", objašnjava Klokić.

Među aktivnostima Ministarstva za ovu godinu jeste i nastavak sertifikacije lokalnih zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem. Taj proces uspješno je završen u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Tesliću.

"Nastavićemo da pružamo podršku investitorima i poslovima postinvesticione podrške /takozvani program žAfterkeraž/", navodi Klokić za Srnu.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nastaviće, zajedno sa predstavništvima Srpske u inostranstvu, promociju Republike, a neke od tih aktivnosti održane su i prošle godine u predstavništvima u Njemačkoj i Austriji.

Organizovani su poslovni forumi i dani privrede Srpske u inostranstvu s ciljem predstavljanja potencijala Republike Srpske mogućim investitorima.

U posljednje vrijeme sve češće se čuje da će BiH podnijeti zahtjev za članstvo u EU tokom ove godine.

Ministarstvo je zaduženo da otpočne pripreme za davanje odgovora na listu potencijalnih pitanja Evropske komisije koja će biti dostavljena nakon podnošenja prihvatljivog zahtjeva BiH za članstvo.

"Biće pripremljena odgovarajuća metodologija za davanje odgovora na ta pitanja na način na koji očekuje Evropska komisija", precizira Klokić.

On ističe da se u svim poslovima u vezi sa evropskim integracijama BiH mora uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije, koji bi omogućio uključivanje svih relevantnih institucija na svim nivoima i njihovu međusobnu saradnju.

U procesima evropskih integracija važna je i stalna aktivnost Ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Srpske sa propisima EU, kao i učešće u izradi normativnih akata kako bi ona bila usklađena sa propisima Unije i pravnim aktima Savjeta Evrope.

Tu je i stručna podrška tijelima Vlade, ministarstvima i drugim organima uprave i lokalne samouprave i koordinacija njihovog rada u procesu usklađivanja zakonodavstva.

"Značajan dio posla je urađen i mogu reći da smo, prema rezultatima na tom polju, bolji od Federacije BiH", kaže Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana