Kineski jezik na pragu naših škola

Dragana Orlović
Kineski jezik na pragu naših škola

Banjaluka - U osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj trebalo bi uvesti kineski kao drugi strani jezik, a njegovo poznavanje postaje sve veća potreba.

Poručili su to juče zvaničnici RS nakon posjete eminentnih kineskih profesora, koji su na banjalučkom Fakultetu političkih nauka održali predavanje pod nazivom "Kina - pojas i put". Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da bi bilo veoma korisno za građane Srpske da se razmotri mogućnost da u škole bude uveden kineski.

- Najveća prepreka za uvođenje ovog jezika u škole je nedostatak kadra. Međutim, kineska strana je spremna da pomogne u tom pogledu, putem volontera, koji bi ovdje bili nastavnici - rekao je Dodik.

On je dodao da je Kina, kao globalni ekonomski i vojno-politički faktor, zainteresovana za globalne procese, a da Srpska ima veliko interesovanje za saradnju sa ovom zemljom.

Naglasio je da Srpska ima interesovanje za razvoj infrastrukture i saradnju sa Kinom. 

- Već smo jedan značajan projekat realizovali sa Kinom, a to je izgradnja Termoelektrane "Stanari". Važno je i formiranje ekonomskih zona, one su dio ekonomskog uspjeha Kine - dodao je Dodik.

I premijerka RS Željka Cvijanović smatra da postoji potreba za uvođenjem kineskog jezika u naše škole.

- Neki dan sam razgovarala u Beogradu o tome koliko je potencijala i raznih ponuda iz Kine, a koliko u stvari nemamo licenciranih turističkih vodiča koji poznaju kineski jezik. Ukazali smo i na to da je teško pronaći prevodioce i ljude koji su uključeni u firme koje Kinezi ovdje uspostavljaju - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da Srpska može imati ekonomski interes ukoliko bude uključena u koncepte koje sprovodi Kina.

Ugledni profesor iz Kine Ji Džun istakao je da Kina predlaže zajednički ekonomski razvoj svih zemalja, za šta je neophodno promovisati inicijativu "Kina - pojas i put".

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da Kina ima značajne ekonomske uspjehe i da je u ovoj zemlji stotine miliona ljudi izvučeno iz siromaštva.

- Sa RS koja je aktivno uključena u našu inicijativu, uspješno sarađujemo, što je vidljivo i iz realizacije projekta izgradnje Termoelektrane "Stanari" - kazala je Čen.

Most

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić izjavio je da saradnja sa univerzitetima iz Šangaja, Pekinga i ruskog grada Perma ne treba ostati samo na nivou akademskih pitanja, već da ove visokoškolske ustanove budu most za širenje kulture među regionima, kao i za privrednu saradnju. On je istakao i da je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu velika čast što je ugostio rektore tih univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana