Казне чекају у завичају

Д. Стоканић, М. Миљић
Казне чекају у завичају

Бањалука - Возаче са страним таблицама који су претходних година правили саобраћајне прекршаје у Српској приликом рутинских контрола чекају налози за плаћање свих казни, што је изазвало пометњу међу њима.

Миленко Савановић, који ради у Словенији, каже да је остао запрепашћен када га је недавно у Бањалуци зауставила полиција и издала му пет налога за наплату казни због прекорачења брзине.

- Био сам у шоку. Полиција ми је рекла да имам пет казни да платим, али с обзиром на то да нисам знао за то, рекли су ми да платим три, а да ће ми остале двије опростити - казао је Савановић.

Додаје да не зна када је направио те прекршаје, нити је упознат са новим законским прописима којима је коначно омогућена наплата казни возачима са страним таблицама.

- Возим аутомобил са страним регистрацијама већ десет година и до сада нисам никада платио казну у Српској - казао је Савановић.

Жељко Свјетлановић, који ради у Аустрији, каже да је недавно сазнао да од сада може да плати казну иако вози аутомобил са страним регистрацијама.

- С обзиром на то како сам возио претходних година у РС, очекујем да добијем најмање десет казни и ко зна колики износ ћу морати да платим - рекао је Свјетлановић, признавши да је често знао "начепити папучицу" јер је био убијеђен да му на кућну адресу у Аустрији неће стићи казна из РС, нити ће је платити по доласку у родни крај.

Главни инспектор полиције Јединице за безбједност саобраћаја у Министарству унутрашњих послова РС Горан Шмитран рекао је да је уведена електронска апликација која омогућава увид у базу саобраћајних прекршаја које су претходних година направили возачи са страним регистрацијама.

- Приликом рутинских контрола саобраћајна полиција свакодневно зауставља возаче са страним таблицама и издаје им прекршајне налоге. Од краја 2013. па до половине фебруара 2015. године возачима са страним таблицама на руке смо издали 1.713 прекршајних налога заустављања - рекао је Шмитран и додао да су све казне наплаћене.

Казне

За прекорачење брзине у распону од десет до 30 километара на сат возачи плаћају казну од 30 до 40 марака. Уколико је прекорачење брзине веће од 30 километара на сат, казна износи 100 марака, а возач на мјесец остаје без возачке дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана