Haraju morbile, zabranjene posjete

Dragana Keleč
Haraju morbile, zabranjene posjete

Banjaluka - Epidemija morbila proglašena je u 14 opština u RS zbog čega je glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić zabranio posjete u svim bolnicama kako se ta zarazna bolest ne bi proširila.

Na spisku gradova u kojima je proglašena epidemija su Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Doboj, Bijeljina Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, Srebrenica, Banjaluka, Foča, Trebinje i Višegrad.

Institut za javno zdravstvo RS preporučio je Inspektoratu da zabrani posjete zdravstvenim ustanovama s obzirom na to da su od morbila oboljele 1.982 osobe, ali i da je prijavljeno 9.008 slučajeva sličnih gripu i 27.644 akutnih respiratornih infekcija. Zabrana je donesena, kako ističu u Inspektoratu, jer se radi o lako prenosivim bolestima, koje se šire kapljičnim putem.

- Zabrana posjeta ostaće na snazi sve dok traje epidemija morbila i povećano oboljevanje od gripa i drugih akutnih respiratornih bolesti - istakli su u Inspektoratu RS.

Za sprovođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad primjenom te naredbe obavljati republički zdravstveni inspektori. O povlačenju zabrane biće odlučeno na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo, o čemu će zdravstvene ustanove i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

I iz Univerzitetske bolnice Klinički centar (UBKC) Banjaluka saopštili su u petak da je zbog proglašene epidemije morbila na teritoriji najvećeg grada Srpske zabranjena posjeta pojedinim klinikama te ustanove.

- Zabranjena je posjeta klinici za dječije bolesti, dječiju hirurgiju, onkologiju, unutrašnje bolesti, infektivne bolesti, odjeljenju hematologije i odjeljenjima intenzivne njege na svim klinikama - naglasili su u UBKC Banjaluka.

Morbile su virusno i veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

- Inkubacija kod morbila je ustaljena i traje desetak dana i bez ikakvih je simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan - kažu ljekari.

Morbile nisu vodene ospice

Iz Instituta za javno zdravstvo RS podsjećaju da morbile i vodene ospice nisu ista bolest.

- Zajedničko za obje bolesti je velika zaraznost i osip, dok ih izazivaju sasvim različiti virusi. Takođe, morbile kao bolest su u programu redovne vakcinacije, a vodene ospice nisu - istakli su u Institutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana