Факултетска диплома препрека за запослење

Драгана Келеч
Факултетска диплома препрека за запослење

Бањалука - У апсурдну ситуацију да факултетска диплома постаје препрека, а не гаранција за брзо запослење увјерили су се многи становници РС, које послодавци нису жељели да приме због тога што су били превише квалификовани.

Апсурдно је и то што осим дипломе препрека може да буде и познавање страних језика, али и посебна стручна усавршеност.

- Имате факултет? Говорите три страна језика? Па због чега сте се пријавили на ово радно мјесто - питања су која су услиједила након што су представници авиокомпаније "Етихад ервејз" прочитали биографију Бањалучанке Вање М.

Није ни слутила да ће јој квалификације донијети главобољу када се прошле године пријавила за посао стјуардесе.

- Иако ми нису отворено рекли да имам превише квалификација, било је јасно да желе неког ко испуњава мање рефернци. У то сам се увјерила и у финалном интервјуу, када сам дефинитивно одбијена - испричала је Вања.

На сличан начин посао је измакао и младој Жељки Р., која је прије неколико година дипломирала економију.

- У мојој струци веома је тешко пронаћи запослење, па сам конкурисала на све могуће огласе. Пријавила сам се за посао секретарице у једној грађевинској фирми. Међутим, рекли су ми да би за то радно мјесто био бољи неко са средњом економском школом, а не факултетом - казала је ова дјевојка.

Марку З. из Приједора, дипломираном професору физичког васпитања, није пошло за руком да добије посао чувара у једном предузећу.

- Речено ми је само да не требају факултетлију, већ неког са искуством - казао је Марко.

Слична ситуација је и са дипломираним професором српског језика Катарином С. из Бијељине, која годинама није могла да пронађе посао, због чега је приморана да ради "на црно".

- Завршила сам средњу Медицинску школу и од ње имам веће користи него од факултета. Диплома ми је само постала терет. Послодавци не желе да ме пријаве, јер би морали да ми дају већу плату - рекла је Катарина С.

Да диплома није гарант за запослење казала је и виши стручни сарадник за односе са јавношћу у Заводу за запошљавање РС Ведрана Милинковић и истакла да послодавци траже додатна знања и вјештине.

- Познавање рада на рачунару, страних језика и додатни сертификати нешто су што послодавци свакодневно траже. Ипак, радно искуство им је јако битно и кључно - истакла је Милинковићева.

Додала је да је диплома гарант за посао само уколико се ради о дефицитарним занимањима, као што су професори математике и физике и других природних наука.

Директор Агенције за запошљавање "Спектар" Мирослав Вукајловић је рекао да, због суженог простора за запошљавање, све чешће људи са завршеним факултетима траже било какав посао.

- Често се дешава да послодавци не ангажују раднике који имају веће квалификације од радног мјеста које је у понуди, због ризика да их ти радници веома брзо напусте чим пронађу бољи посао - истакао је Вукајловић.

Незапослени

На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају јануара ове године било је 143.707 незапослених, што је за 4,3 одсто мање у односу на исти мјесец претходне године. Од тог броја 30.873 су неквалификовани радници, док 13.501 особа има високу стручну спрему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана