Епидемија морбила у Источном Сарајеву

Данијела Стоканић
Епидемија морбила у Источном Сарајеву

Источно Сарајево – Малим богињама заражена су три члана једне породице из Источног Сарајева, због чега је јуче на подручју овог града проглашена епидемија морбила.

Из Института за јавно здравство РС рекли су да је ријеч о двогодишњаку, те пацијентима старим 25 и 26 година, који нису или су непотпуно вакцинисани.

Након што је почетком марта потврђен вирус морбила код дјетета из Власенице и младића из Источне Илиџе, анализом три узорка који су из болнице Касиндо у Источном Сарајеву достављени 13. марта потврђено је да су још три пацијента у овом дијелу Српске позитивна на вирус морбила.

У Институту су рекли да су у сарадњи са Регионалним центром у Источном Сарајеву успоставили контакт са свим релевантним институцијама и породицом обољелих.

- Предузете су све потребне мјере за рано откривање обољелих и спречавање ширења епидемије - рекли су у Институту.

Директорица Дома здравља Источно Сарајево Тијана Гаврић-Мићић истакла је да су пооштрене епидемиолошке мјере, између осталог, у вртићу гдје је боравило заражено дијете.

- У питању су дијете, мајка и њен дјевер - рекла је она.

Ради што боље контроле, спречавања појаве обољелих и сузбијања ширења епидемије, једина и најефикаснија мјера је, истичу у Институту за јавно здравство, вакцинација МРП вакцином.

- Неопходна је провјера вакциналног статуса дјеце и омладине према обавезном календару. Сви који нису или су непотпуно вакцинисани, потребно је да се вакцинишу МРП дозом у вакциналним центрима припадајућих домова здравља - истакли су у Институту.

Према њиховим подацима, лани је обухват вакцинисања дјеце био 84 одсто у првој дози вакцине, а у ревакцинацији 86 одсто, док је у 2016. години износио 74 одсто код прве вакцине, те 84 одсто код ревакцинације. Да би колективни имунитет био на задовољавајућем нивоу најмање 95 одсто популације требало би бити вакцинисано.

Инкубација

Морбиле су вирусно и веома заразно обољење из групе осипних грозница, које углавном погађа дјецу. Болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа која се постепено шири по кожи од лица и врата, према трупу и удовима. Инкубација код морбила је устаљена и траје десетак дана и без икаквих је симптома, а у посљедњој трећини инкубационог периода болесник је инфективан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана