Dugovi raskidaju koncesiju za zemljište

Marijana Miljić
Dugovi raskidaju koncesiju za zemljište

Banjaluka - Veliki broj koncesionara, koji koriste poljoprivredno zemljište u RS, ne plaća koncesionu naknadu, što predstavlja težu povredu ugovorne obaveze i razlog za pokretanje postupka raskida ugovora.

U izvještaju o radu Komisije za koncesije RS za prošlu godinu navedeno je da pojedini koncesionari koji koriste poljoprivredno zemljište nisu uplaćivali koncesiju u 2013. godini. Među njima su "Kujan" iz Mostara, "Klaonica i prerada mesa" iz Sokoca, "Farmland" iz Nove Topole, "Domatra" Trnjaci, "Tamaris kompani" Banjaluka, "Poljotemik" Srbac, "San" i PD "Semberija" iz Bijeljine. Tu su i koncesionari "Voćar-komerc", "Maljčić", "Voćar - Bistrica" iz Gradiške, "Kruška - DK" iz Srpca, "Sjemeprom" iz Doboja, "EU Farma naturprodukt" iz Prnjavora i "Ribnjaci Donji Žabar" iz Donjeg Žabara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je predložilo raskid ugovora sa koncesionarima "Kujan" i "Sangrija" iz Mostara, "San" iz Bijeljine, "Kastelina Srpska" iz Modriče, "Sjemeprom" Doboj, "EU Farma naturprodukt" Prnjavor i "Poljotemik" Srbac.

Komisija za koncesije je upozorila i da je jedan broj koncesionara dugo nesolventan, zbog čega im je Poreska uprava blokirala račun. Istakli su da postoji znatan broj slučajeva gdje su bespravni korisnici uzurpirali poljoprivredno zemljište.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskm izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana