Dječiji osmijeh najveća nagrada

Milijana Latinović
Dječiji osmijeh najveća nagrada

Banjaluka - Zagrljaj, osmijeh, buket poljskog cvijeća i petice u dnevniku najveći su izraz zahvalnosti djece i dokaz da je odluka da budemo hranitelji bila prava.

Ovim riječima je Slavica Malešević iz Gradiške započela priču o tome kako su suprug i ona došli na ideju da vrata svog doma otvore za mališane kojima je potrebna ljubav, pažnja i porodica.

- Trenutno u porodici imamo četiri djevojčice koje nam svaki dan ispunjavaju svojim osmijesima i igrom. Nastojimo da im budemo poput roditelja i pružimo sve što je potrebno za normalno odrastanje - ispričala je Maleševićeva.

Podsjeća da su je minula ratna dešavanja nagnala na razmišljanje o tome da pomogne onima kojima je to najpotrebnije, a to su djeca.

- Željeli smo da sve što imamo podijelimo s djecom koja nemaju i da im pomognemo da imaju koliko-toliko srećno djetinjstvo. Čula sam za hraniteljstvo i odmah otišla u Centar za socijalni rad da podnesem zahtjev - kazala je ona.

Dodaje da su i njihova biološka djeca, koja su već odrasli ljudi, podržala ovu ideju i kad god su u prilici pomognu. 

- U porodicu nam je prvo došao dječak koji je tek prohodao i baš kao svako dijete koje traži mnogo ljubavi, odmah je zarobio naša srca. Prihvatili smo ga kao naše novorođeno dijete, baš kao što smo prihvatili i djevojčice koje su došle kasnije - ispričala je Maleševićeva.

Ističe da je svaki početak težak i da treba vremena da se naviknu jedni na druge, ali uz mnogo ljubavi i strpljenja, kao i podršku Centra za socijalni rad, sve teške situacije budu prevaziđene. Dodaje da se djeca međusobno dobro slažu, zovu se braćom i sestrama i te veze su na neki način neraskidive. Posebno je ponosna, ističe, kad vidi da je trud i rad s djecom urodio plodom, da usvajaju određena pravila ponašanja, dobri su đaci, a uz to se bave i vannastavnim aktivnostima.

- Kad odem na roditeljski sastanak, a razrednik pročita ocjene i pohvali dijete, to je neopisiv osjećaj, srce mi je puno radosti i znam da smo na pravom putu - kazala je Maleševićeva.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević rekla je na konferenciji o razvoju hraniteljstva u RS, koja je održana juče u Banjaluci, da je cilj, prije svega, podržati biološke porodice da ne dođe do razdvajanja djece od roditelja.

- Hraniteljske porodice mogu biti srodničke i nesrodničke porodice, koje prolaze stručnu obuku kako bi mogle odgajati djecu. U Srpskoj je registrovano 286 hraniteljskih porodica u kojima je smješteno oko 300 djece - rekla je Sladojevićeva.

Ona je dodala da se hraniteljima plaća naknada za rad, ali i za troškove djeteta u iznosu od 517 maraka mjesečno, dok smještaj djeteta u ustanovu košta 650 KM. Zbrinjavanje djece u hraniteljske porodice finansiraju opštine u saradnji sa centrima za socijalni rad.

Projekat

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uz podršku UNICEF-a realizuje projekat "Razvoj hraniteljstva u RS".

- Cilj ovog trogodišnjeg programa jeste da se spriječi odvajanje djece od njihovih bioloških roditelja, zatim jačanje alternativnih oblika zbrinjavanja djece i edukacija hranitelja - rekla je šef programa za dječiju zaštitu u okviru programa koji sprovodi UNICEF u BiH Antonija  Ludike. Ona je dodala da je fokus ovog programa posebno na djeci uzrasta do tri godine, te da je za realizaciju od Evropske unije obezbijeđen milion evra.

Hranitelji:

- srodničke porodice

- nesrodničke porodice

 

Uslovi za hranitelje: (podaci iz Pravilnika o hraniteljstvu)

- Početno znanje o hraniteljstvu

- Motivacija za hraniteljstvo

- Prepoznavanje i zadovoljavanje potreba djeteta

- Razumijevanje specifičnih potreba korisnika

- Lična istorija hranitelja

- Porodični odnosi u hraniteljskoj porodici

- Kvalitet partnerskih odnosa hranitelja

- Roditeljske kompetencije hranitelja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana