Ђаци добијају 80 нових уџбеника

Маријана Миљић
Ђаци добијају 80 нових уџбеника

Бањалука - Основци и средњошколци у Српској у идућој школској години би требало да добију 80 нових уџбеника.

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС казали су да је то предвиђено планом уџбеника за школску 2015/16. годину који је донијело Министарство просвјете и културе РС на приједлог Републичког педагошког завода.

- Према овом плану неопходно је адаптирати и кориговати одређене уџбенике и израдити нове, због чега смо већ расписали конкурс - истакли су у Заводу за уџбенике.

Додали су да је крајем прошле године расписан конкурс за прибављање рукописа нових уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе.

- Расписани конкурс односи се на достављање рукописа за уџбенике енглеског језика за трећи, четврти и пети разред, те музичку културу за четврти и пети разред и познавање друштва и природе за пети разред - истакли су у Заводу и додали да је за енглески језик поред уџбеника потребно урадити и радну свеску уз уџбеник и приручник за наставнике.

Што се тиче гимназије, расписан је конкурс за 26 уџбеника, једну збирку задатака и једну граматику, а за средње стручне школе за 47 уџбеника, осам збирки задатака и једну граматику.

- И ранијих година Завод је расписивао конкурсе, али, нажалост, одзив аутора је био мали. Надамо се да ће нам на конкурс ове године пристићи више рукописа који ће добити позитивна мишљења рецензената и потребна одобрења Министарства просвјете и Педагошког завода - истакли су у Заводу и додали да ће на крају број нових уџбеника зависити од пристиглих рукописа и одобрења.

Нагласили су да је циљ увођења нових уџбеника у наставу да ученици и наставници имају квалитетне и занимљиве уџбенике, који ће бити ослобођени непотребних садржаја.

- Поред прибављања рукописа за нове уџбенике, планом је дефинисано да буде урађен и одређени број адаптација. Затражено је да се у појединим уџбеницима освјеже подаци, исправе материјалне и правописне грешке, те да се садржај усклади са новим наставним планом и програмом који је објављен 2014. године - нагласили су у Заводу за уџбенике и наставна средства.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић рекао је да РС нема још своје уџбенике за средње стручне школе.

- Конкурс расписујемо јер очекујемо да се јаве аутори, те да напишу уџбенике у складу са наставним планом и програмом - рекао је Дамјановић и додао да мало ко хоће да пише уџбенике за средње школе због малог тиража.

Он је нагласио да се због тога сваке године Завод за уџбенике и наставна средства обраћа Заводу за уџбенике у Србији и од њега набавља уџбенике. Према ријечима Дамјановића, граматичке и материјалне грешке у уџбеницима исправљају се сваке године у сарадњи са ауторима.

Школска 2016/17.

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС казали су да је расписан конкурс и за прибављање рукописа уџбеника за енглески језик за шести, седми, осми и девети разред, те читанке за други, трећи, четврти и пети разред за школску 2016/17. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана