Дипломе инжењера и љекара на цијени

Данијела Стоканић
Дипломе инжењера и љекара на цијени

Бањалука - Пријављивање кандидата на конкурс за упис на јавне универзитете и високошколске установе у Републици Српској у прву годину првог циклуса студија почиње 19. јуна, а будуће бруцоше чека 5.786 индекса.

Како је наведено у конкурсу који је јуче објављен, први уписни рок трајаће пет дана, а будући бруцоши пријемни испит полагаће од 26. до 29. јуна. Свршени средњошколци ће два дана послије пријемног испита знати да ли су успјели да се домогну жељеног индекса.

Упис студената заказан је за период од 3. до 7. јула, а они који у првом року не успију да упишу факултет, другу шансу имаће крајем августа.

И ове године највише мјеста биће на факултетима друштвених наука као што су право, економија и смјеровима на филозофским и филолошким факултетима.

Економиста Зоран Павловић поручио је младима да не хрле на факултете који нису перспективни, него да се добро распитају о тренутној ситуацији на тржишту рада.

- Економију, право и неке друге друштвене смјерове треба избјегавати, јер је биро незапослених преплављен овим кадром. Због тога им савјетујем да прије уписа обавезно посјете Завод за запошљавање РС како би се увјерили у то - рекао је Павловић.

Имајући у виду чињеницу да све више странаца отвара фирме у РС, нагласио је Павловић, инжењери су најтраженији, посебно кад је у питању машинска индустрија и грађевинарство.

Да је грађевинарству потребно квалитетног и школованог кадра потврдили су и представници бројних грађевинских фирми који кажу да је данас теже наћи инжењера из ове области него било кога другог.

Према ријечима власника и директора фирме "Хидро-коп" Радислава Бабића, Република Српска је препуна погрешно одшколоване омладине.

- И оно мало грађевинских инжењера што имамо, углавном напушта БиХ, због чега бисмо, ако тако наставе да одлазе, могли остати и без њих, као што је случај са квалитетним зидарима, тесарима и другим мајсторима - рекао је Бабић.

Што се тиче машинских инжењера, само је у Дервенти, гдје је недавно отворена фирма која ће се бавити конструкцијом и производњом алата, потребно њих 35, док на евиденцији добојске Филијале, у чијем саставу је и ова општина, има свега 19 ових стручњака.

Осим тога, подаци Завода за запошљавање РС говоре да је лани на евиденцији незапослених било 149 машинских инжењера, од чега је посао добио 131. Судећи по подацима овог завода, дуго се на евиденцији не задржавају ни грађевински инжењери, којих тренутно у Српској има 114.

До посла брзо долазе и инжењери информационих технологија, љекари, инжењери грађевине и дипломирани ветеринари, који у просјеку на радно мјесто чекају пола године, а геодети око седам мјесеци.

Просјечна дужина чекања на посао професора биологије и дипломираних фармацеута је осам мјесеци, док професори њемачког језика до радне књижице долазе десет мјесеци након добијања дипломе.

Буџет

На Универзитету у Бањалуци од 3.123 слободна мјеста, 1.034 су одобрена за студенте чије ће школовање бити финансирано из буџета РС.

На Универзитету у Источном Сарајеву од 2.305 студената, њих 1.026 биће на буџету. Из буџета ће бити финансиране школарине за по 25 студената на Високој медицинској школи у Приједору и Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

Први уписни рок:

од 19. до 23. јуна - пријава кандидата

од 26. до 30. јуна - пријемни испит

од 3. до 14. јула - упис примљених кандидата

Други уписни рок:

од 28. августа до 1. септембра        пријава кандидата

4. септембра - пријемни испит

од 11. до 15. септембра - упис кандидата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана