Ћургуз поново изабран за предсједника БОРС-а

Снежана Тасић
Ћургуз поново изабран за предсједника БОРС-а

МРAКОВИЦA - Пантелија Ћургуз јуче је поново изабран за предсједника Борачке организације Републике Српске.

Ћургуз је рекао да је повјерење које је добио од представника борачке популације за њега додатна одговорност, али и потврда да је испунио обећања дата претходном сазиву Скупштине и свим борцима у Српској.

Ћургуз је најавио да ће новоизабраним сарадницима наметнути принцип међусобног самоуважавања и поштивања, а истим принципом градити односе са носиоцима функција система власти и тако обезбиједити снажење Борачке организације у друштву, те јачати њен утицај на значајна и питања од националног интереса.

- Тако ћемо дати свој допринос јачању позиције РС и градити амбијент да у неком догледном времену, када прилике дозволе, добијемо самосталну РС - истакао је Ћургуз.

Он је демантовао наводе да је његовом избору претходило лобирање и уплитање политике, истичући да БОРС жели да буде кохезиони фактор у друштву и да сарађује са актуелним властима док цијени да су власти у функцији очувања Српске.

Пантелија Ћургуз, који ће обављати дужност и предсједника Скупштине БОРС-а, повјерење бораца добио је већ у првом кругу, јер је за њега гласало 69 од укупно 122 присутна делегата на шестој Изборној скупштини, која је јуче одржана на Мраковици.

Противкандидат Милош Лазовић из Фоче добио је 19 гласова, Владо Живковић из Прњавора 15, а Aнђелко Милићевић из Билеће 14. Од кандидатуре је одустао Михајло Парађина из Пала.

Осим предсједника Скупштине и предсједника БОРС-а, јуче су бирани и чланови Предсједништва БОРС-а и одбора породица погинулих бораца и РВИ, те стална радна тијела Скупштине БОРС-а - Статутарна и комисије за његовање слободарских традиција, за информисање и за међународну сарадњу, те Суд части.

Изборној скупштини БОРС-а на Мраковици присуствовали су

и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Раде Ристовић.

Прије почетка Скупштине положени су вијенци у Меморијалној зони Националног парка "Козара".

Додик

Премијер РС Милорад Додик изјавио је да је Влада РС протеклих година имала добру сарадњу са БОРС-ом засновану на партнерском односу.

Он је нагласио да је Влада са БОРС-ом рјешавала различита статусна питања доношењем одређених законских рјешења, креирала заједничке пројекте, као што су пројекат стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и РВИ, те посебну кредитну линију за самозапошљавање демобилисаних бораца, све са циљем да помогну борачку популацију као најзаслужнијег фактора за стварање РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана