BiH nemoćna pred vatrenom stihijom, sutra ujutro stižu kanaderi iz Hrvatske, povrijeđen vatrogasac

Agencije, RTRS
BiH nemoćna pred vatrenom stihijom, sutra ujutro stižu kanaderi iz Hrvatske, povrijeđen vatrogasac

Sarajevo - Dva kanadera iz Hrvatske sutra ujutro dejstvovaće nad požarištem na području Jablanice, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, izjavio je pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, u gašenju požara na području Jablanice učestvuje oko 120 vatrogasaca i mještana.

- Na osnovu jučerašnje odluke Savjeta ministara, Ministarstvo bezbjednosti zatražilo je pomoć Hrvatske u gašenju požara, a tokom dana obavili smo i pregovore o detaljima za dolazak dva kanadera - rekao je je Agić.

On je istakao da je problem u dogovaranju međunarodne pomoći u gašenju požara, kao i do sada, bio nedostatak finansijskih sredstava.

- Da bi međunarodna pomoć bila adekvatno primljena, potrebno je da onaj ko traži pomoć, u ovom slučaju BiH, obezbijedi usluge aerodroma i gorivo za letjelice, a to znači i dodatna finansijska sredstva - objasnio je Agić.

Sve ovo, dodao je, potrebno je kako bi se zadovoljili svi bezbjednosni aspekti, ali i procedure EU.

- Ministarstvo bezbjednosti je u prijedlogu budžeta za ovu godinu tražilo sredstva za ovu namjenu, ali ih nismo uspjeli dobiti - rekao je Agić.

Helikopter Oružanih snaga BiH uspio je lokalizovati požar koji se sinoć aktivirao u Donjoj Jablanici, ali je kraj putne komunikaciji ka Mostaru, na lokalitetu Prenjska vrata, izbio novi požar.

Prema riječima komandanta vatrogasne jedinice Jablanica Omera Drežnjaka, za gašenje novog požara angažovane su dodatne snage, javili su federalni mediji.

Kritično je i dalje kod sela Tretišće, gdje vatrogasci i stanovnici ovog sela nastoje da obuzdaju vatru kako ne bi zahvatila kuće.

Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara, a gašenje požara otežavaju nepristupačan teren i visoka temperatura.

BiH će morati da zatraži međunarodnu pomoć za slanje kanadera za pomoć u gašenju požara na planini Prenj kod Jablanice.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda održao je sinoć telefonsku sjednicu na kojoj je donesena jednoglasna odluka da se zatraži međunarodna pomoć.

Međunarodna pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra Evropske unije u Briselu, a najvjerovatnije će biti upućena iz Hrvatske.

Na području Opštine Jablanica donesena je odluka o proglašenju prirodne nesreće, jer se vatrena stihija približila stambenim objektima udaljena svega nekoliko stotina metara.

Požar u Opštini Jablanica aktivan je posljednja tri dana, a sa vatrenom stihijom suočavaju se vatrogasci i lokalno stanovništvo, uz pomoć jednog helikoptera Oružanih snaga BiH.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Opštine Jablanica, Omer Nezirić upozorio je juče da je potrebno hitno angažovanje kanadera iz drugih zemalja, te da nije dovoljna samo jedna letjelica koja gasi požar iz vazduha.

Povrijeđen vatrogasac u požaru kod Jablanice

Požar koji je tokom noći ugašen na lokalitetu južno od Donje Jablanice ponovo se razbuktao. Vatrogasci su nemoćni jer se toliko proširio da ga trenutno nije moguće suzbiti.

Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica potvrdio je da požar nije blizu kuća, ali je na mjestu gdje su tri dalekovoda, tako da je situacija izuzetno komplikovana.

- Imali smo i nesreću, jedan vatrogasac je povrijeđen kada se dalekovod srušio. Prebačen je u dom zdravlja. Građani se i dalje bore s požarom na Tretišću i na izmaku su snaga, jer su već šest dana na terenu po svim vremenskim uslovima, rekao je Nezirić.

BiH nije zatražila pomoć od Srbije

BiH za sada nije zatražila pomoć od Srbije u gašenju požara, a ukoliko poziv bude upućen, biće razmotren u skladu sa potpisanim sporazumom o saradnji u vanrednim situacijama, rekao je zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

- Postoji procedura koja treba da se ispoštuje i ukoliko tako nešto bude upućeno, normalno da ćemo razmotriti i u skladu situacijom sa požarima u Srbiji odgovoriti na njihove zahteve - rekao je Babić.

On je naveo da će ruski avion za gašenje požara koji je juče sletio na niški aerodrom, biti stacioniran u Srbiji do kraja septembra, a biće u režimu stalnog dežurstva i pripravnosti za reagovanje ne samo u Srbiji, nego i u zemljama u regionu.

- Prema sporazumu sa Vladom Ruske Federacije, biće stacioniran do kraja septembra ne samo za gašenje požara u Srbiji, nego i za zemlje regiona, ukoliko se za to ukaže potreba, ali prevashodno će biti angažovan na teritoriji Srbije - naglasio je Babić.

Prema njegovim riječima, do sada su vatrogasno–spasilačke jedinice u Srbiji uspijevale da ugase požare svojim vozilima i opremom uz uključivanje helikoptera MUP-a.

Babić je naveo da u Srbiji postoji trend povećanja broja požara na otvorenom prostoru i dnevno ima oko 150 požara, od kojih je najveći broj na otvorenom.

- Tokom protekle sedmice imali smo nekoliko većih požara koji su ugašeni. Jedan od njih bio je na Mokroj Gori gde smo pet do šest dana gasili 20 hektara na vrlo nepristupačnom terenu, a imali smo i požar u Nacionalnom parku Đerdap kod Petrovog Sela gde je gorelo 20 do 30 hektara - rekao je Babić.

On je naveo da se sada sporadično pojavljuju požari u okolini Bora, Zaječara, Vranja, Valjeva i Šapca, ali se, s obzirom na ekstremno visoku temperaturu i veliki rizik od požara, očekuje da će u narednom periodu biti još požara.

Babić je apelovao da građani u uslovima ekstremno visoke temperature ne pale vatru na otvorenom prostoru i podsjetio da je prošle godine bilo 19 žrtava u požarima na otvorenom, od kojih su većina bile osobe koje su palile korov, uprkos upozorenjima, i stradale od požara koje su izazvale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana