Бањалучки професори претресају Дарвинову теорију

Д. С.
Бањалучки професори претресају Дарвинову теорију

Бањалука - Петиција за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и факултетима, која је изазвала бројне реакције у Србији, стигла је и на адресу Универзитета у Бањалуци и у четвртак ће се наћи пред члановима Сената.

Петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције у школама и на факултетима, која је послата на адресе универзитета у Бањалуци, Београду, Новом Саду и Нишу, покренуло је више академика и научника, од којих су двојица, наводно, повукла своје потписе. У петицији је, између осталог, наведено да кроз наставу биологије, теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове. Такође, пише да се данас у свијету јављају многи признати научници, међу којима и значајан број атеиста, који упозоравају да је теорија еволуције хипотеза чији су ставови о настанку свијета, живота и човјека у супротности са научним чињеницама.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга истиче да је по достављању петицију ставио ад акта, јер је није сматрао важном. Међутим, пратећи активности и реакције у Србији, превасходно Српске академије науке и уметности донијели су одлуку да петицију сврстају на дневни ред Сената.

- Начин на који се покренула ревизија од мање или више некомпетентних људи, поставља се питање да ли је Сенат, по свом саставу и структури, компетентан да уопште говори о теорији  еволуције - рекао је Матаруга и додао да ће у четвртак имати јаснији став Универзитета у Бањалуци, док се у међувремену очекује реакција професора биологије, генетике и еволуциониста, који су најрелевантнији да о томе говоре.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да нису запримили петицију за ревизију изучавања теорије еволуције.

Чарлс Дарвин, британски природњак и научник, поставио је темеље модерној теорији еволуције помоћу концепта развијања свих животних облика процесом природне селекције. Дарвинова теорија, на којој је радио 22 године, објављена ја 1859. године под насловом "О поријеклу врста".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана