KUD Sveti Sava iz Banjaluke: Igra i pjesma za jubilej i osnovce

M. L.
KUD Sveti Sava iz Banjaluke: Igra i pjesma za jubilej i osnovce

Banjaluka - Premijernim izvođenjem koreografije "Igre sa Manjače" više od 200 članova Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Sveti Sava" iz Banjaluke predstavilo je banjalučkoj publici vrhunsko umijeće.

Prepunom dvoranom "Obilićevo" odjekivale su igre i pjesme sa Manjače i Grmeča, iz Šumadije i Vojvodine, a publika nije štedjela dlanove, nagradivši aplauzom svaku koreografiju. KUD "Sveti Sava" je ovim nastupom obilježio osam godina uspješnog rada, a predsjednik Upravnog odbora Milenko Dulić s ponosom ističe da je koncert imao i humanitarni karakter.

- Ovo nam je četvrti humanitarni koncert za osam godina postojanja. Sav novac od ulaznica namijenjen je za uvođenje centralnog grijanja u područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava" u Pavlovcu - kazao je Dulić.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da su podržali koncert i da je to primjer za sve KUD-ove kako se sa školom može dobro sarađivati.

- Sa direktorom škole i predstavnicima KUD-a "Sveti Sava" dogovorio sam da ministarstvo donira sav novac koji bude nedostajao za uvođenje centralnog grijanja u područnom odjeljenju u Pavlovcu - rekao je Malešević.

Pored domaćeg ansambla, na koncertu su nastupili i gosti iz Slovenije - Srpsko kulturno humanitarno društvo "Desanka Maksimović". KUD "Sveti Sava" osnovan je 2007. godine i broji 265 članova, a formirali su četiri folklorne grupe, pjevačku grupu i orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana