Gradiška: Latinović sudom ruši novu većinu

Milan Vujić
Gradiška: Latinović sudom ruši novu većinu

Gradiška - Načelnik Gradiške Zoran Latinović pokrenuo je juče inicijativu za obustavljanje izvršenja odluka koje je usvojila nova skupštinska većina, a to će zatražiti od Ministarstva uprave i lokalne samouprave i suda.

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška, održanoj 23. februara, verifikovana je nova skupštinska većina koju čine SNSD, DNS i četiri samostalna odbornika. Tada su smijenjeni predsjednik, potpredsjednik i sekretar Skupštine, načelnici opštinskih odjeljenja i direktori javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština i članovi njihovih upravnih i nadzornih odbora, te imenovan kadar koji je dala nova koalicija. Smijenjeni predsjednik Skupštine Radislav Dončić još nije predao vlast Urošu Grahovcu tvrdeći da su smjene obavljene nezakonito.

Latinović je naveo da je od velikog značaja da Skupština funkcioniše.

- Redovna sjednica Skupštine opštine vjerovatno će biti održana kada budemo imali konačnu i pravosnažnu odluku nadležnih organa, odnosno Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS ili suda. To može potrajati duže i zato pozivam sve političke faktore da se okrenu dijalogu - istakao je Latinović.

Naglašava da će nastojati da svoj posao obavlja što bolje i da je u cijeloj situaciji dobro što opština ima usvojen budžet za 2015. godinu.

- To znači da će šteta usljed novonastale situacije po opštinu i njene građane biti minimalna. Zadatak načelnika je da sarađuje sa svim odbornicima. Nije sporna ni promjena skupštinske većine, ali to mora da se radi na zakonit način, u skladu sa opštinskim statutom i poslovnikom o radu Skupštine - rekao je Latinović.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac rekao je da načelnik opštine ne može staviti van snage odluke koji je donio najviši zakonodavni organ.

- Jedino Skupština stavlja van snage načelnikove odluke. Postavlja se pitanje koliko njegova inicijativa ima pravno uporište, jer su sve odluke koje je donijela Skupština legalne i mislim da načelnik samo želi da dobije na vremenu i da zaustavi započeti proces promjene vlasti - istakao je Grahovac.

On je naveo da će na današnjoj vanrednoj sjednici Skupština opštine donijeti nekoliko zaključaka u vezi sa svojim radom.

- Biće formirana komisija da izvrši primopredaju dužnosti, pečata, ključeva i dokumentacije - istakao je Grahovac.

Odbornici SDS-a

Poslije raskola u gradiškom SDS-u iz stranke su isključeni Slavko Dunjić, Tihomir Mihajlović i Radomir Pjanić. Zoran Latinović nije mogao da kaže kakva sudbina čeka četiri samostalna odbornika koji su izašli iz SDS-a.

- Stranački organi na opštinskom nivou zauzeli su stav i pozvali odbornike da se vrate u okvire političkog djelovanja SDS-a i na njima je da se opredijele da li će prihvatiti stavove organa stranke ili će nastaviti samostalno političko djelovanje - kazao je Latinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana