Učenici dali 300 doza krvi

G.S.
Učenici dali 300 doza krvi

Banjaluka - U jesenjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi srednjoškolaca, koja je trajala od 26. septembra, prikupljeno je 300 doza krvi.

Kako nam je objasnila saradnik za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Koviljka Vlaški, akciji se odazvalo 700 učenika, što je manje nego u proljećnoj akciji.

- To je zato što učenici završnih razreda na početku školske godine nisu punoljetni, a osnovi uslov da neko daruje dragocjenu tečnost je da ima 18 godina - rekla je Vlaški.

U akciji su učestvovali učenici završnih razreda Gimnazije, Ekonomske, Elektrotehničke, Medicinske, Muzičke, Poljoprivredne, Tehničke, Tehnološke i Ugostiteljsko-turističke škole, a posljednji su u petak bili đaci Građevinske škole, čime je i okončana jesenja akcija darivanja krvi za srednjoškolce. Učenici su krv dali u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

Vlaški kaže da su zadovoljni odzivom đaka, te da je ispunjen jedan od ciljeva akcije, a to je popularizacija dobrovoljnog davanja krvi kao humanog čina.

- Ovakve akcije su od velikog značaja jer učenici prvi put daruju krv. Mnogi od njih kasnije postaju višestruki davaoci - naglasila je ona.

Objasnila je da se akcije organizuju dva puta godišnje i to u jesen i proljeće.

- U martu 2015. godine organizovaćemo novu proljećnu akciju darivanja krvi - rekla je Vlaški i dodala da će Gradska organizacija Crvenog krsta u novembru i decembru organizovati akciju darivanja krvi za sve koji to žele da urade.

Ona je apelovala na sve građane koji su zdravstveno sposobni da se priključe kako ovoj, tako i bilo kojoj drugoj akciji prikupljanja krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana