Toplija zima uz peć na drva i ugalj

Danijela Stokanić
Toplija zima uz peć na drva i ugalj

Banjaluka - Dolaskom hladnijih dana porasla je potražnja ogreva, a za metar drva treba izdvojiti od 75 do 80 maraka.

I dok se neki Banjalučani ne bi odrekli komfora grijanja na sistem “Toplane”, neki više vole kad zapucketa vatra u peći, a tvrde da je i isplativije.

Centralno grijanje u najvećem gradu Srpske košta 1,65 maraka po kvadratu, što znači da za stan od 60 kvadrata u prosjeku godišnje treba izdvojiti nešto manje od 1.200 maraka.

Za te pare može se kupiti oko 15 metara drva, što je i više nego dovoljno za zagrijavanje iste površine u sezoni.

Vladan Miličić iz firme “Lana eksport-import” kaže da je ove godine najveća potražnja za iscijepanim drvima.

- Razlog tolike potražnje je što ljudi otkazuju usluge “Toplane” i prelaze na druge načine grijanja, kupujući šporete na drva, zidajući dimnjake i slično - kazao je Miličić.

Da imaju mnogo kupaca koji su se prije grijali na gradsko grijanje ili struju, a ove godine očistili peći potvrdio je poslovođa firme “Abis” Čedomir Tovilović.

- Prodajemo iscijepana drva u paletama, a u jednoj su dva metra ogreva. Jedna paleta košta 160 maraka sa prevozom do odredišta. Naše sjedište je u Vrbanji, ali dovozimo i prodajemo i na području grada. Mušterije uglavnom kupuju po dvije ili više paleta, a zadovoljni smo prodajom - rekao je Tovilović.

I kamioni koji prevoze drva i ugalj stalno su na terenu, a po kilometru naplaćuju 1,4 marke.

- Veliko je interesovanje kupaca, čak značajnije nego prethodnih godina. Nastojali smo da cijene budu prihvatljive tako da prevoz naplaćujemo po pređenom kilometru ali i slobodnom pogodbom. Pored toga, na cijenu utiče i vrsta robe, jer drva u metrima se ne mogu mjeriti sa onima koja se prodaju u paletama - kazao je jedan od prevoznika.

Banjalučanin Milovan Đukić kaže da se u posljednjih nekoliko godina isključivo grije na drva i nešto manje na ugalj.

- Do prije četiri godine, bio sam korisnik “Toplane” pa me izlazila skuplja pita od tepsije. Zato sam prešao da se grijem na struju, ali ni tu nije bilo velike razlike. Sada sam miran, nabavim četiri palete drva i par tona uglja i miran sam cijelu sezonu, ne razmišljajući do koliko će se stepeni temperatura spustiti - rekao je Đukić i dodao da zahvaljujući drvima i uglju uštedi i na električnoj energiji.

Ugalj

Što se tiče cijene uglja, ona je u odnosu na proteklu godinu ostala nepromijenjena. Drveni ugalj “kreka” je 170 maraka za tonu, a kameni 210 KM.

Zbog besparice, mušterije ugalj najčešće kupuju u manjim količinama.

- Mušteriji kojoj je potrebno pet tona uglja, nabaviće tonu za jedan mjesec, pa će radije sačekati drugu platu ili penziju da bi kupio sljedeću turu ogreva - rekao je jedan od prodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana