Redukcija vode u Borkovićima i Piskavici

Vesna Popović
Redukcija vode u Borkovićima i Piskavici

Banjaluka - Zbog prekomjerne potrošnje uvedene su jednodnevne redukcije vode u Borkovićima i Gornjoj Piskavici, potvrdio je "Glasu Srpske" šef tehničke službe u Centru za razvoj i unapređenje sela Mario Kuprešak.

- Apel za racionalnu potrošnju vode nije urodio plodom, pa smo bili primorani na ovaj korak. Domaćinstva u Borkovićima su bez vode svaki drugi, a u Gornjoj Piskavici svaki treći dan. Ako se nastavi sušan period, ista sudbina mogla bi da zadesi i stanovništvo u Gornjoj i Donjoj Bistrici - rekao je Kuprešak.

Povremeno su bez vode Priječani, Drakulić i Ramići, dok je u drugim dijelovima grada snabdijevanje normalno, uz povremeno smanjenje pritiska.

Kuprešak je dodao da je jednodnevna potrošnja na seoskim područjima tokom vikenda bila rekordnih 1.200 kubika.

- Dnevni prosjek je oko 550 kubika vode, a minulog vikenda je potrošnja bila više nego udvostručena. Problematičan je dio koji bi trebalo da pokriva vodovodni sistem Crno vrelo, a koji još nije završen. Trenutno je u funkciji nekoliko starih vodovoda i na njih je prikopčano daleko više potrošača u odnosu na kapacitete. Zato smo uveli redukcije vode - naveo je Kuprešak.

Kazao je da je na platou Manjače snabdijevanje potrošača sa sistema Banjica u velikoj mjeri uredno.

- Ako i ima poteškoća, to je zbog enormne potrošnje vode koja prouzrokuje pad pritiska, tako da više zone dijela Rekavica povremeno ostaju vez vode - rekao je Kuprešak.

Dodao je da su za potrošače na području Lokvara, Gornjih Lusića i Dujakovca, koji nisu priključeni na vodovod, instalirali hidrant u zaseoku Đurđevići, koji im omogućava da dođu i natoče vodu.

U gradskom "Vodovodu" su potvrdili da je potrošnja i dalje iznad prosjeka i početkom sedmice je iznosila od 1.024 do 1.103 litra u sekundi, a prosjek je 800.

- Najveću potrošnju bilježe dijelovi grada gdje su većinom individualne kuće, jer građani i dalje zalijevaju bašte, pune bazene za kupanje, peru automobile… Očigledno je da se nisu pridržavali apela za racionalniju potrošnju vode. Zbog toga je povremenih prekida u snabdijevanju vodom bilo u Priječanima, Drakuliću i Ramićima -  rekli su u "Vodovodu".

Kazali su da za sada ne planiraju dalje restrikcije u snabdijevanju vodom.

Predsjednik Savjeta MZ Rekavice jedan Nenad Grbić potvrdio je da domaćinstva u višim zonama ovog sela iako imaju vodovodni sistem nemaju često vode.

- U bazenu ima dovoljno vode, ali jednostavno ne dolazi do domaćinstava. Ekipe Centra za razvoj i unapređenje sela su već danima na terenu i pokušavaju da utvrde u čemu je problem - naveo je Grbić.

Predsjednik Savjeta MZ Pavići Novak Šipka je rekao da je u dijelu ovog sela na Manjači gdje nema vodovodne mreže situacija katastrofalna.

- Mještani se snalaze, ali najgore je za stoku. Prinuđeni su da naručuju cisterne. Doskora je u bilo vode u prirodnim izvorištima, ali su i ona presušila - naveo je Šipka.

Dodao je da vodovod nije urađen u naseljima Kadina voda, Grabovica, Gornji Pavići i Vilusi. U MZ Goleši oko 50 domaćinstava muku muči zbog nedostataka vode.

U Gradskoj upravi su rekli da su iz Karanovaca, Krupe na Vrbasu, Piskavice, Donjih Kola i Bočca pristigli zahtjevi za slanje cisterni za vodu.

- Kako budu pristizali zahtjevi, ali i prema prioritetima, slaćemo cisterne - naveli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je početkom sedmice po jedna cisterna sa vodom otišla u Karanovac i Bronzani Majdan, a nešto ranije u Stričiće, Česmu i Rekavice.

"Vodovod"

Mario Kuprešak je rekao da su seoski vodovodi najčešće projektovani samo za snabdijevanje vodom za piće, sanitarne potrebe i napajanje stoke.

- Nisu namijenjeni za zalijevanje bašta i punjenje bazena za kupanje. Moramo biti štedljiviji ovih vrelih dana - naglasio je Kuprešak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana