Sporan naziv pjesme: Izraelu prijeti diskvalifikacija sa Evrovizije

GS
Foto: Printskrin

Izrael bi ove godine mogao biti diskvalifikovan s Evrosonga i to zbog pjesme čiji se naziv jasno odnosi na napad Hamasa od 7. oktobra, prenosi The Jerusalem Post.

Ranije su mediji prenijeli kako Evropska radiodifuzna unija (EBU) traži izmjenu teksta zbog političkih poruka. Iz javnog servisa ove zemlje tada su tvrdili da je došlo do nesporazuma, međutim, sad su se ponovo oglasili navodeći da razgovaraju s EBU-om.

Iako zvanično pjesma tek treba biti objavljena, Israel Hayom je ranije ove sedmice izvijestio da se numera kojom će Eden Golan predstavljati zemlju zove "Oktobarska kiša" i odnosi se na napad Hamasa od 7. oktobra.

EBU vjeruje da je pjesma previše politička, jer zvanična pravila takmičenja zabranjuju bilo kakve političke izjave tokom takmičenja, prenosi Kliks.

Portparol javnog emitera Kan je za Tajms of Izrael kazala kako su "uključeni u dijalog sa EBU-om u vezi s pjesmom koja će predstavljati Izrael na Evroviziji". Takođe se navodi ako pjesma bude diskvalifikovana zbog političkog sadržaja, Izrael će se povući iz takmičenja umjesto da mijenja riječi ili mijenja pjesmu.

Ministar kulture i sporta Miki Zohar nazvao je namjeru EBU-a "skandaloznom", dok je numeru kojom će se predstaviti je okarakterisao kao "dirljivu pjesmu, koja izražava osjećaje ljudi i zemlje ovih dana" tvrdeći da "nije politička".

"Svi se nadamo da će Eurovizija ostati muzički i kulturni događaj, a ne politička arena – gdje zemlje učesnice mogu da iznesu svoju jedinstvenost i nacionalnost na scenu kroz muziku", poručio je.

Takođe, pozvao je EBU da "nastavi da se ponaša profesionalno i neutralno, i da ne dozvoli da politika utiče na umjetnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana