Marko Pešić, generalni menadžer Bajerna za “Glas Srspke”: Lučić je kao Levandovski

Dušan Repija
Marko Pešić, generalni menadžer Bajerna za “Glas Srspke”: Lučić je kao Levandovski

BEOGRAD - Košarkaška sekcija Bajerna revitalizovana je prije 11 godina, a jedna od najodgovornijih funkcija povjerena je Marku Pešiću. Nekadašnji reprezentativac Njemače dobio je odriješene ruke da od ponosa Bavarske napravi jedan od najboljih klubova Evrope i za sada mu ide odlično.

Nova istorija ovog kluba obilježena je trofejima, A licencom Evrolige i napretkom iz sezone u sezonu, dok je konačan cilj sami evropski vrh. Daleko od toga da je sin legendarnog Svetislava Pešića vaspitan da ljude dijeli po vjeri i naciji, ali je primjetno da su neizostavan dio Bajerna igrači i treneri koji su prošli košarkašku školu bivše Jugoslavije. Pešić senior, Aleksandar Đorđević, Dejan Radonjić, Duško Savanović, Milan Mačvan, Vasilije Micić i drugi ranije, a sada Andrea Trinkijeri, Nihad Đedović, Leon Radošević, Ognjen Jaramaz, Vladimir Lučić. Spisak je podugačak.

- U sportu je teško da vam neko garantuje uspeh, ali nastojim da se okružim ljudima koji garantuju maksimiziranje potencijala. Igrači i treneri iz bivše Jugoslavije su se kroz istoriju dokazali kao jaki karakteri, znalci i pobednici. Prošle godine bili smo na deset sekundi od Fajnal fora, to je veliki korak napred koji nam je pokazao da je sve moguće. Mi Nemci ne žurimo previše, idemo korak po korak. Trudimo se da ojačamo strukturu kluba, a onda će doći i ti vrhunski rezultati. Sledeći cilj jeste da etabliramo klub u sami evropski vrh - rekao je generalni menadžer Bajerna za “Glas Srpske”.

Na našu opasku da je u izjavi rekao “mi Nemci”, prvo se nasmijao, pa onda pojasnio.

- Odrastao sam kao Jugosloven i tako se osećam, mada to možda nije ni popularno u ova vremena. Tri decenije sam u Nemačkoj, ali se osećam onako kako sam odgojen u porodici. Igrao sam za Nemačku, ali priznajem da sam sanjao dres Jugoslavije - rekao je Pešić.

Vladimir Lučić u posljednje dvije-tri sezone ponajbolji je košarkaš Bajerna. Treneri u njemu imaju pravog lidera koji se ne krije od lopte u odlučujućim momentima, a Pešić o njemu ima samo riječi hvale.

- Vlada je prije svega vanserijska osoba i karakter. Sa 32 godine skupio je mnogo iskustva, već deceniju igra na najvišem nivou i sada se sve posložilo. Izuzetno sam srećan što je s nama, a siguran sam da je pred njim još četiri-pet godina na najvišem nivou. Često za njega kažem da je on naš Levanodvski, što je stariji sve je bolji. Nadam se da će još dugo nositi dres Bajerna - naglasio je Pešić.

Kako jednu od vodećih uloga u fudbalskoj sekciji Bajerna vodi Hasan Salihamidžić, nameće se zaključak da se u Bavarskoj za sve pitaju ljudi s ovih prostora.

- Vrlo često se družimo, imamo mnogo obaveza, ali smo stalno u kontaktu. Bajern je sjajan klub, kao porodica smo. Sve je na maksimalno visokom nivou, a svi koji čine taj sistem znaju svoje mesto, prava i obaveze - naglasio je Pešić.

Mišljenja je da evropska košarka zbog već čuvenog sukoba FIBA i kompanije ECA koja upravlja Evroligom ide stranputicom koja prijeti da joj oduzme uticaj i položaj koji ima.

- Sigurno nije rešenje da selektori razmišljaju da li će imati dovoljno igrača na okupljanju. Treba što prije razlučiti šta je u interesu evropske košarke. Ne možeš da pričaš o Evroligi a da ne pričaš o domaćim takmičenjima, reprezentaciji i razvoju mladih igrača. Evropska košarka gubi na značaju otvaranjem azijskog tržišta, uz naravno odavno aktuelno američko, pa smatram da smo u velikoj opasnosti da izgubimo sport koji volimo i za koji živimo - zaključio je Pešić.

Sa ocem na postolju

Najveći uspjeh Marka Pešića u igračkoj karijeri jeste osvajanje bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu. Kako je njegov otac Svetislav odveo reprezentaciju SR Jugoslavije do zlata, zajedno su stajali na pobjedničkom postolju.

- To je slika koja ostaje za celi život. Iako sam tada imao 26 godina nekako je sve posle toga bilo manje važno. Osvojio sam srebro na Evrobasketu tri godine kasnije, ali sam već posle Indijanapolisa shvatio da se bliži kraj karijere. Ispunio sam nešto o čemu sam sanjao, pa se iskra polako gasila - naglasio Pešić koji je karijeru završio sa samo 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana