“Zamrzavanjem” RK Sloga i osnivanjem MRK Sloga bivši igrači i treneri ostali kratkih rukava

Dušan Repija
“Zamrzavanjem” RK Sloga i osnivanjem MRK Sloga bivši igrači i treneri ostali kratkih rukava

DOBOJ - Nekadašnji rukometaš i trener u RK Sloga Doboj Goran Kalenić javio se “Glasu Srpske” sa tvrdnjom da je “zamrzavanjem” ovog kluba, njemu kao i još mnogim bivšim igračima i trenerima koji su bili u klubu do 2017. propalo mnogo novca pošto nemaju od koga da naplate potraživanja.

Neki u rukama imaju sudske presude, nekima su procesi u toku, a ishod je isti - jednostavno nemaju od koga da naplate zarađeni novac pošto nekada trofejni klub postoji samo na papiru sa blokiranim računima. U isto vrijeme, tokom 2017. godine osnovan je MRK Sloga, koji je nekim čudom nastavio da se takmiči u Premijer ligi iako je potpuno novo pravno lice i kao takvo trebalo je da počne takmičenje od najniže lige, što je u ovom slučaju drugi rang takmičenja u Republici Srpskoj. Kalenić tvrdi da je ključni igrač u svemu Vojislav Rađa, aktuelni predsjednik Skupštine MRK Sloga.

- Dugo sam ćutao, pravio kompromise, vjerovao u pravosudne institucije i nadao se da će evidentan problem biti riješen na civilizovan način. Međutim, godine su prolazile, a obećanja uglavnom ostala neispunjena. Većina nas koji smo ostali kratkih rukava ujedinili smo se i postignut je dogovor da nam dugovanja budu isplaćena u tri rate za godinu dana. Dobili smo prvu ratu, a Rađa je u međuvremenu osnovao MRK Sloga i tada je postalo jasno da smo ostali kratkih rukava. Lično sam radio u klubu kao trener sedam godina, a dobio platu samo za jednu... Klupko jako zamršeno, ali je u stvari vrlo jednostavno. Čak i kada na papiru nije bio u klubu, Rađa je vukao sve konce, a tako i danas kada je prvi čovjek Skupštine kluba iako nije zvanično izabran. Svi papiri i pečati su kod njega pa tako može da radi šta hoće - tvrdi Kalenić.

Njegov advokat Siniša Mikić, koji zastupa i još nekoliko oštećenih, kaže da se desio kriminal, pošto je RK Sloga jedno vrijeme poslovao i preko drugih računa.

- Upozoravao sam na to, ali uzalud. Imam papire koji potkrepljuju tvrdnju da je tokom prelaznog perioda rađeno preko drugih računa. Potom je osnovan novi pravni subjekat, a RK Sloga ostao kao ljuštura, blokiran bez priliva, samim tim i mogućnosti da neko naplati potraživanja - objašnjava Mikić i dodaje da je Kalenić podnio krivičnu prijavu za poslovanje preko tuđih računa.

“Glasu” se javio još jedan bivši igrač Sloge koji ima presudu u rukama, ali nema od koga da naplati novac.

- Bila su dva ročišta na kojima se niko iz RK Sloga nije pojavio što automatski znači da sam dobio presudu. Pa ipak, novac nisam. Još sam kao i drugi igrači dao dosta svog novca kako bi pokrenuo postupak - rekao je nekadašnji igrač Sloge koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Posljednji predsjednik “zamrznutog” RK Sloga bio je Jovo Jović, a Rađa kaže da od 2007. do 2017. godine nije imao nikakvu funkciju u klubu. Ipak, ne negira potraživanja bivših članova.

- Lično mislim da se ljudima treba platiti njihov rad, ali ja nemam uvid u taj klub jer nisam imao nikakvu funkciju. Znam da određena dugovanja postoje, a kolika su stvarno ne znam - naglasio je Rađa.

Svi traže zaradu na sudu

Kalenić je bio jednu sezonu igrač Sloge, a onda pomoćnik Aleksandru Dugiću u šampionskoj sezoni 2012/13. Potom je sve do 2019. godine bio trener mlađih selekcija i kaže da je dobro upućen u još mnogo stvari koje su se dešavale i dešavaju se dan danas.

- Nažalost, poznata je činjenica da ko god dođe u Slogu svoju zaradu traži putem suda. Bojim se da nisam čuo da je neko isplaćen na vrijeme, što je stvarno tužno i nenormalno - naglasio je Kalenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana