Za osam mjesta među prvoligašima Srpske naredne sezone konkuriše 11 klubova

Darko Pašagić
Za osam mjesta među prvoligašima Srpske naredne sezone konkuriše 11 klubova

BANjALUKA - Pored osam timova iz prekinutog prvenstva za preostalih osam mjesta u Prvoj ligi Republike Srpske još je 11 kandidata, a ko će biti zvanično u eliti trebalo bi da bude poznato već početkom juna.

U sezoni 2020/21. sigurni prvoligaši su Rudar Prijedor, Kozara, Željezničar Sport tim, Slavija, Alfa Modriča, Tekstilac, Podrinje i Jedinstvo iz Brčkog.

- Kao što je poznato, Komisija za reorganizaciju takmičenja je predložila da prvoligaško društvo ubuduće broji 16 članova. Taj prijedlog biće verifikovan na narednoj sjednici Izvršnog odbora FSRS početkom juna, a tada će biti i zvanično poznat spisak prvoligaških klubova - rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić.

Za preostala mjesta poslato je ukupno 12 aplikacija.

- Iz Druge lige grupa zapad pozvani su Borac (KD), Sloga (D), Ljubić, Laktaši, Mladost (DS) i na vlastiti zahtjev i Sloboda iz Novog Grada. Sa istoka je to šest prvoplasiranih klubova u trenutku prekida šampionata - Leotar, Drina (Z), Famos, Romanija, Milići i Sutjeska - naglasio je Valjić, s tim što su se čelnici Mladosti i Romanije već zahvalili na pozivu i rekli da još nisu spremni da se prihvate svih obaveza, koje bi morali da prihvate ako odluče da igraju viši rang - rekao je Valjić.

Tako ostaje da je u igri za osam mjesta ostalo još deset klubova, odnosno 11, jer se još ne zna status premijerligaša Zvijezde 09. Svi se nadamo da će oni i naredne sezone biti u eliti BiH, što bi nama olakšalo situaciju - istakao je Valjić.

Iako još niko nije potvrdio postoje, veliki su izgledi da i Milići odustanu od mogućnosti da se presele u viši rang takmičenja.

- Do kraja sedmice biće održan još jedan sastanak Komisije za reorganizaciju, kada će sve aplikacija još jednom biti detaljno pregledane, a do tada bi trebalo da budu razriješene i dileme u vezi sa Premijer ligom. To znači da bi se već tada mogao znati spisak prvoligaša. Ukoliko još bude prekobrojnih, prednost će dobiti oni klubovi koji budu ispunjavali sve uslove za dobijanje licence, od infrastrukture, brojnosti mlađih kategorija i njihove zastupljenosti u takmičenjima, kao i garancije lokalne zajednice da se timovi u narednoj sezoni neće naći u novčanih problemima - dodao je Valjić.

Druge lige

Posljednjih dana se spominjalo da bi od naredne sezone moglo da dođe do formiranja još jedne grupe Druge lige, odnosno da se pored zapada i istoka igra i centar. Međutim, od toga bar za sada neće biti ništa.

- U grupama zapad i istok već će igrati 32 kluba i veoma bi teško bilo naći još 16 ili bar još 10, ako bi sve tri grupe brojale po 14 članova, koji bi ispunili sve zahtjeve koji se od njih traže. Možda se o tome bude razmišljalo u nekom narednom periodu, ali za sada je još rano. Komisija za reorganizaciju takmičenja će na narednim sastancima razgovarati i o budućem izgledu drugih liga i tada će biti poznati svi njeni članovi - naglasio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Ognjen Valjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana