Srpska poslije 18 godina dobila novi Zakon o sportu: Osnov za brži i bolji razvoj sporta

Dušan Repija
Srpska poslije 18 godina dobila novi Zakon o sportu: Osnov za brži i bolji razvoj sporta

BANjALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović zadovoljna je što je poslije 18 godina čekanja Republika Srpska juče dobila novi Zakon o sportu, a raduje i reakcija sportskih radnika koji naglašavaju da je usvajanjem zakona stvoren osnovni preduslov za dalji razvoj sporta u potpuno zakonski uređenom okruženju.

Podatak da nijedan poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije glasao protiv usvajanja, a da ih je 57 od 59 diglo ruku “za” govori da je zakon urađen ogroman posao tokom pripreme novih zakonskih propisa. Nadležno ministarstvo je organizovalo mnogo rasprava u koje su bili uključeni predstavnici sportskih saveza i sportski radnici, te uvažilo njihovo mišljenje “sa  terena”.

- Jasno smo definisali način na koji se radi sa djecom u sportu, uveli smo obavezne sistematske preglede, kategorisali sport i propisima stvorili uslove za razvoj zdrave baze sporta kao temelja svakog zdravog društva. Posebnu pažnju smo posvetili edukaciji kadrova koji rade sa djecom, a predviđeni su jasno definisani uslovi odnosno nivo stručne spreme sa kojom  sportski stručnjak može da obučava mlade sportiste do njihove 14. godine - rekla je Davidovićeva.

Zdravlje mladih sportista je jedan od najvažnijih segmenata pa su zato uvedeni obavezni sistematski pregledi jednom godišnje za sportiste do 18 godina, te profesionalne sportiste i sportiste sa invaliditetom.

- Te preglede finansiraće ministarstvo. Stvorili smo mogućnost za dalje napredovanje sistema školskog sporta kako bismo uključili što veći broj učenika - ocijenila je Davidovićeva.

I oblast takmičarskog sporta od sada je mnogo bolje uređena.

- Tačno je definisano koliki su porezi na plate igrača. Velika pomoć klubovima je činjenica da će igrači do pune 24 godine moći da potpisuju stipendijske ugovore na koje su klubovi oslobođeni poreza. To do sada nije bio slučaj, jer smo poslije 18 godine sportista morali da plaćamo porez na ugovor o djelu. Sada se tačno zna kolika je poreska osnovica, koliko je neto koliko bruto. Razdvojeni su amaterski i profesionalni ugovori i imamo potpuno uređen sistem u ovoj oblasti - rekao je direktor RK Borac Vladimir Branković.

Značajno će biti proširene ingerencije sportskog inspektora na osnovu kojih će moći vršti nadzor nad radom jednog sportskog udruženja. Osnažena je i uloga sportskih saveza ali je ujedno povećana njihova odgovornost.

- Jako je dobro da smo konačno dobili zakon koji je mnogo praktičniji i jasniji nego prethodni. Podržavali smo koncept da se bliže i bolje urede pravna pitanja, da ne bude nedoumica i rupa i mislim da je to urađeno odlično -  rekao je predsjednik Odbojkaškog saveza RS Milutin Popović.

Privredno društvo

Zakonom je predviđena i transformacija sportskog udruženja u sportsko privredno društvo, pa iako je procedura sa pravne strane prilično komplikovana, daje mogućnost koja do sada nije postojala.

- Do sada su svi klubovi bili organizovani kao udruženja građana, a sada mogu da budu sportska privredna društva u otvorenoj formi akcionarskog društva. To u praksi znači bi klub mogao da izađe na berzu, gdje bi povjerilac ukoliko želi mogao da dugovanja pretvori u akcije kluba. Na ovaj način se omogućava potencijalnom investitoru da formalno bude vlasnik društva. Investitor do sada nije mogao da da zaštiti svoju investiciju, a sada mu je to omogućeno - pojasnio je advokat Nenad Baroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana