Prvu medalju za Republiku Srpsku osvojila džudistkinja Dijana Vojinović

Darko Pašagić
Prvu medalju za Republiku Srpsku osvojila džudistkinja Dijana Vojinović

BANjALUKA - Prvu medalju u istoriji sporta Republike Srpske osvojila je džudistkinja Dijana Vojinović 28. marta 1993. godine na Pionirskom prvenstvu Jugoslavije u Temerinu. U Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske za tu godinu zauzela je 10. poziciju, a ujedno bila je i prva predstavnica džuda, koja se našla na listi odabranih.

Pored džuda, uspješna je bila i u sambu, pa je 1995. godine na Svjetskom prvenstvu zauzela treće mjesto, dok je na prvenstvu Jugoslavije u džudu bila druga čime je zaslužila šesto mjesto među najboljima. Izbor za 1995. ostaće upamćen da je pored Dijane na listi bila još jedna sambistkinja Vanja Mandić, koja je proglašena za najbolju.

Ni godinu kasnije ništa manje nije bila uspješna, te je na Izbo bila sedma, osvojivši bronzanu medalju na Svjetskom šampionatu u sambu. Jedini put u istoriji naše tradicionalne akcije, 1997. godine na listi su se našle dvije džudistkinje. Sanela Miletić je bila osma, a Dijana Vojinović u svom četvrtom pojavljivanju u odabranom društvu osvojila je devetu poziciju.

Sljedeći predstavnik džuda na listi bila je Svetlana Kržić, koja je 2001. godine bila šesta, a sambistkinja Gorica Bilak 2002. bila je sedma.

Ubjedljivo najuspješniji na listama od džudista je Mitar Mrdić, koji se prvi put pojavio 2003. kada je zauzeo sedmo mjesto, da bi već 2004. bio drugi. U izboru za 2006. bio je četvrti, 2007. osmi, dok se 2008. popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. U prošlom izboru džudisti Draženu Subotiću pripala je peta pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana