Promijenjen termin teniskog čelendžera u Banjaluci: Srpska open na kraju avgusta

Milan Zubović
Promijenjen termin teniskog čelendžera u Banjaluci: Srpska open na kraju avgusta

BANjALUKA - Posljednjih 20 godina početak septembra u Banjaluci bio je u znaku tenisa odnosno jedinog čelendžera na ovim prostorima, dok će ove godine biti uvedena jedna novina i 20. jubilarno izdanje biće pomjereno dvije sedmice unazad.

 

Takmičenje na Srpska openu počeće 22. i trajaće do 28. avgusta, a kao i do sada u singl konkurenciji takmičiće se 32 igrača te 16 u dublu. Jedan od razloga za pomjeranje termina je veliki broj turnira koji su igrani u istoj sedmici što je dovodilo do pada kvaliteta. Recimo, prošle godine tokom iste sedmice kad i u Banjaluci održani su čelendžeri u austrijskom Tulnu, španskoj Sevilji, francuskom Kasiju i ukrajinskom Kijevu od kojih su pojedini imali mnogo izdašnije nagradne fondove pa je većina tenisera nastupala na njima i zaobilazila najveći grad Republike Srpske.

Ove godine u istoj sedmici kad i banjalučki biće održana tri čelendžera - u Kanadi sa nagradnim fondom 53.120 $, na Tajlandu (37.520$) i u Pragu (32.160 €) što znači da će na tlu Evrope biti igrana samo dva turnira u istom terminu. Nagradni fond Srpska opena neznatno je uvećan i ove godine iznosiće 45.730 evra što bi trebalo dodatno da zainteresuje igrače i drastično poveća kvalitet, a tokom čelendžera biće igran ATP turnir iz serije 250 u američkom Vinston Salemu kao i kvalifikacije za US open.

Predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Draško Milinović ponosan je što je tradicija nastavljena te pojasnio zašto je došlo do pomjeranja termina.

- Prva stvar zbog koje smo promijenili termin su vremenski uslovi. Svi vrlo dobro znamo koliko je ranije kiša remetila planove i ne želimo da strepimo gledajući u nebo. Druga stvar je ta što je to vrijeme godišnjih odmora kada u Banjaluci ima mnogo turista dok u tom periodu djeca još ne idu u školu pa je lakše naći volontere i skupljače loptica što će mnogo olakšati posao organizatoru. Ujedno, želja nam je da kvalitet turnira podignemo na viši nivo i ovaj termin nam olakšava organizaciju dok smo bez problema dobili dozvolu ATP-a - istakao je Milinović koji je prošle godine obavljao ulogu direktora turnira.

Finale i reflektori

Izgradnjom Nacionalnog teniskog centra Republike Srpske i postavljanjem reflektora na glavnom terenu čelendžer je podignut na još viši nivo. Prošlogodišnje finale bilo je jedno od najposjećenijih do sada, igrano je u noćnom terminu, a mnogi gledaoci su ostali van stadiona jer nisu pronašli slobodno mjesto na tribinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana