Nemanji Bilbiji ostao još jedan rekord da postane kralj Premijer lige: Pašće i Vagner

Darko Pašagić
Nemanji Bilbiji ostao još jedan rekord da postane kralj Premijer lige: Pašće i Vagner

MOSTAR - Za golgetera Zrinjskog Nemanju Bilbiju ova jesen je iz snova, jer obara rekord za rekordom u Premijer ligi, ali i potvrđuje da je kralj strijelaca u elitnom takmičenju.

Rođeni Banjalučanin u prvih 17 kola postigao je 14 golova i sigurno je jedan od najzaslužnijih što Mostarci na polovini takmičenja imaju deset bodova više od najbližeg pratioca Tuzla sitija i praktično su već sada nadomak osvajanja titule. Uz sve to sa dva gola koja je u 15. kolu postigao u duelu protiv Željezničara prešao je magični cifru od 100 golova u Premijer ligi i postao prvi domaći igrač sa trocifrenim učinkom. U međuvremenu je ponovo tresao mreže i već stigao do “kote” 104 u 217 nastupa i sve je bliže kralju strijelaca Premijer lige, Vagneru Santosu Lagu, koji je noseći dres Posušja i Širokog Brijega postigao 125 pogodaka u 273 utakmice. Ove sezone postao je i najbolji strijelac u istoriji Zrinjskog, a golom u prošlom kolu u derbiju protiv Tuzla sitija postao je prvi igrač u Premijer ligi koji je tresao mreže u sedam uzastopnih susreta.

- Ne jurim nikakve rekorde, ali oni dolaze jedan po jedan. Ako ovako nastavim i posluži me zdravlje nije daleko ni dan kada ću oboriti rekord Brazilca Vagnera Santosa Laga - rekao je Bilbija.

Prošle sezone ponio je titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH sa 17 golova, ali to nije bilo dovoljno da se izbori plasman u Evropu.

- Sigurno da smo poslije toga bili svi razočarani, ali smo se u pauzi presabrali i sada je to sasvim druga priča. Trener Sergej Jakirović je postavio zdrave temelje i ono što je započeo u decembru prošle godine, kada je došao na kormilo sada je došlo na naplatu - nastavio je Bilbija.

Dobre igre u dresu Mostaraca nisu ostale nezapažene, tako da na adresu Zrinjskog stižu ponude za igrače, a među njima i za prvog strijelca ekipe.

- Ne razmišljam o odlasku, jer imam ugovor do maja 2023. godine. O svakoj ponudi ću dobro da razmislim, ali mi je u ovom trenutku prvenstveni cilj da kao kapiten Zrinjskog podignem šampionski pehar - istakao je Bilbija.

Nastupao je za Vojvodinu, Split, južnokorejski Gangvon, ali svoje golgeterske sposobnosti pokazao je u punom svjetlu samo u Premijer ligi.

- Teško je reći zašto je to tako, ali u Vojvodinu sam otišao previše mlad, u Splitu je bila katastrofalna situacija u finansijskom pogledu, a u Gangvonu se nisam najbolje snašao. Dok sam se aklimatizovao prošlo je već više od pola jednogodišnjeg ugovora. Tako da ću prije eventualne buduće selidbe sve dobro izvagati - nastavio je Bilbija.

Pružao je zapažene partije u reprezentacijama BiH do 19 i do 21 godine, ali upisao je samo jedan nastup za A selekciju.

- Reprezentacija je za mene završena priča, ali ne sa moje strane. Naravno da neću odbiti eventualni poziv, ali moraju mnoge stvari da se prije toga promijene - rekao je Bilbija.

Ponikao je u Borcu, koji mu je ostao prva fudbalska ljubav.

- Naravno da volim Borac. Dijete sam tog kluba i nije tajna da bih volio da se vratim jednog dana. Međutim, ne treba o tome samo ja da razmišljam, već i drugi. Sada mi je prioritet Zrinjski, osvajanje titule i da se što prije približim, a potom i da prestignem Vagnera - dodao je na kraju Bilbija.

Efekat Piksi

Nemanja Bilbija osvrnuo se i na nedavno završene kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i rekao da su Srbija i Hrvatska ostvarile veliki uspjeh.

- Najveće zasluge za plasman Srbije u Katar pripadaju selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je sklopio skladnu cjelinu i ona sada diše kao jedan. Hrvatska je nastavila sa dobrim igrama u kontinuitetu, a pravo razočarenje je BiH, koja je sigurno morala više. Pogotovo sam razočaran sa utakmicom protiv Finske - rekao je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana