Mijat Gaćinović sutra nastavlja takmičenje u Bundestligi: Testirani smo pet puta, ali sve manje mislimo na virus

Dušan Repija
Mijat Gaćinović sutra nastavlja takmičenje u Bundestligi: Testirani smo pet puta, ali sve manje mislimo na virus

FRANKFURT - Fudbaler Ajntrahta Mijat Gaćinović jedva čeka sutrašnji meč sa Borusijom iz Menhengladbaha, ali uz dozu rezerve jer nema uvid u formu svog tima, kao ni rivala.

Poslije dva duga mjeseca čekanja ljubitelji najkvalitetnijeg klupskog fudbala sutra će doći na svoje, jer će bundesligaši odigrati utakmice 26. kola. Situacija je prilično neobična, publike na stadionima neće biti, a igrači su dobili uputstva kako da se ponašaju poštujući socijalnu distancu i sva pravila koja je nametnuo virus korona. Pošast koja se proširila svijetom zaustavila je loptu u Njemačkoj 11. marta i od tada do danas nije odigrana nijedna utakmica, čak ni prijateljska.

- Baš zbog toga ne znam šta mogu da očekujem. Počeli smo da treniramo prije nešto više od mjesec, ali nismo imali priliku da odmjerimo snage sa nekom ekipom. Na početku smo radili u manjim grupama, zatim malo većim, a posljednjih dana treniramo onako kako smo navikli. Svima nam je nedostajalo da radimo ono što volimo, pa se baš radujem utakmicama iako ništa neće biti isto - rekao je Gaćinović za “Glas Srpske”.

Baš kako smo i navikli od Nijemaca, oni su prvi uspjeli da se izbore sa problemima i nastave tamo gdje su stali. Ipak, ništa nisu prepustili slučaju.

- Ranije smo samo dan pred utakmicu bili u karantinu, a sada smo sedam. Testirani smo pet puta tokom priprema i na sreću niko od igrača, članova stručnog štaba i ljudi koji rade u klubu nije bio pozitivan. Virus je sve manje tema među nama igračima, iako postoji respekt i moramo da poštujemo uputstva. Na kraju krajeva mi smo javne ličnosti i treba da budemo primjer svim ostalim - rekao je Gaćinović.

Kaže da su mu sva pravila jasna i pridržavaće ih se bez problema, ali mu je najviše krivo što će igrati pred praznim tribinama.

- Uh, igrao sam nekoliko takvih utakmica u karijeri i nije prijatno. Odrastao sam sa loptom, kada nisam bio na terenu, gledao sam utakmice. Ne kaže se džaba da se fudbal igra zbog navijača, ali tako je kako je. Naši su sjajni i sigurno će nam nedostajati. Imamo odličan odnos, podržavaju nas na društvenim mrežama i kada nas sretnu u gradu, ali nije to to. Nema ništa ljepše nego kad čuješ huk sa tribina - naglasio je zlatni “orlić” sa Novog Zelanda.

Za razliku od prošle sezone Ajntraht je ove nešto lošiji, pa iako je prilično daleko od opasne zone, prioritet je da se prvenstvo mirno privede kraju. Tim iz Frankfurta zauzima 12. mjesto sa 28 bodova i utakmicom manje koju će igrati sa Verderom.

- Opet kažem, niko ne zna šta može da očekuje u preostalom dijelu prvenstva. Dva mjeseca pauze usred sezone sigurno je ostavilo traga na nama igračima, ali je dobro što su svi timovi u istoj situaciji. Vjerujem da smo se dobro spremili, malo smo se i osvježili jer smo bili prilično umorni od igranja na tri fronta - rekao je Gaćinović.

Glavni cilj u nastavku biće Kup Njemačke, a rival u polufinalu je najteži mogući - Bajern.

- Naravno da ne možemo da im prijetimo, svi znamo koliko su moćni. Ali možemo da se nadamo, ne bi bio prvi put da ih pobijedimo. Uostalom, ove sezone smo ih dobili sa 5:1 na našem terenu, sigurno će željeti da nam se osvete, a mi ćemo nastojati da ponovimo istu partiju. Malo mi je krivo što smo u Ligi Evrope ubjedljivo izgubili od Bazela (0:3). Moraćemo pokušati da nadoknadimo minus, ali smo svjesni da će biti vrlo teško - naglasio je Gaćinović.

Polivalentni ofanzivac nije baš prezadovoljan svojim igrama u ovoj sezoni, a zna i razlog.

- Povrede su mi pravile dosta problema. Taman uhvatim ritam i počnem da igram u kontinuitetu, a onda se desi peh. Sada sam zdrav i spreman, nadam se da će tako biti do kraja sezone, a ako bude tako moje partije biće ubjedljivije - zaključio je Gaćinović.

 

Pomoć Trebinju

Još na početku pandemije virusa korona Gaćinović je odlučio da donira 10.000 evra Trebinju za prevenciju pandemije.

- Iako sam rođen u Novom Sadu Trebinje smatram svojim gradom. Drago mi je ako sam pomogao koliko-toliko i ne bih da pravim spektakl od toga. Prirodno je da oni koji finansijski dobro stoje pomognu u ovakvim situacijama. Drago mi je što se situacija normalizuje, stalno sam u kontaktu sa porodicom i prijateljima - naglasio je Gaćinović.

Haland baš opasan

Reprezentacija Srbije još ne zna kada će igrati meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Norveške, a Gaćinović se uvjerio u kvalitete najboljeg igrača Skandinavaca.

- Igrali smo protiv Borusije i Erlinga Halanda koji je strašan igrač. Vrlo je opasan, pravi golgeter, ali Norvežani imaju i drugih kvalitetnih igrača. Još ne znamo ni datum utakmice, tako da ne bih previše pričao o njoj. Jasno je samo da nas čeka težak posao, ali vjerujem da imamo snagu za preostala dva koraka - rekao je Gaćinović na kojeg selektor Ljubiša Tumbaković ozbiljno računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana