Krunić blizu klupe Nižnjeg

  Dušan Repija
Krunić blizu klupe Nižnjeg

BANjALUKA - Mladi stručnjak Branislav Krunić jedan je od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje Nižnjeg Novgorada, prenijeli su vodeći ruski mediji.

U danima kada su sve oči fudbalske publike uperene prema Kataru, iz najveće zemlje svijeta stigla je informacija koja je odjeknula kao bomba. Klupa člana elitnog ranga ruskog fudbala ostala je upražnjena nakon što je Mihail Galaktionov odlučio da prihvati ponudu moskovske Lokomotive pa su čelnici Nižnjeg krenuli u potragu za novim trenerom. Kako prenose portali "sportsdaily.ru" i "rusfootball.info" rođeni Trebinjac je u krugu najozbiljnijih kandidata.

"Glas" je kontaktirao sa nekada sjajnim fudbalerom koji je kratko prokomentarisao da interesovanje kluba iz jedne od najboljih liga svijeta svakako prija, ali da trenutno ne može da kaže ništa više nego što je osvanulo u tamošnjim medijima.

Imajući u vidu da ovdašnji stručnjaci teško dobijaju šansu bilo gdje van granica BiH sigurno je ovakva mogućnost pomalo iznenađujuća. Sa druge strane, Krunić je kao fudbaler ostavio veliki trag u Rusiji, koji očigledno nije izblijedio ni poslije 12 godina kada je napustio Dinamo iz Brijanska.

Prvi klub u Premijer ligi bio mu je Tomsk u koji je došao poslije sjajnih igara u ukrajinskom Volinu. Za kratko vrijeme postao je jedan od najboljih veznih igrača lige pa je poslije jedne sezone dobio poziv FK Moskva čiji dres je nosio od 2007. do 2010. godine. U elitnom rangu ruskog fudbala odigrao je stotinjak utakmica, da bi se potom vratio u Leotar pa Borac, a bogatu karijeru priveo kraju u Željezničar Sport timu, u kojem je paralelno počeo i trenersku. Nakon što je sa mladom četom sa Predgrađa iz četvrte stigao do Prve lige Srpske, 2018. godine prihvatio je poziv Krupe sa kojom je debitovao u Premijer ligi, a potom je sjedio i na klupi Borca. Posljednji angažman imao je u Leotaru, koji je vodio prošle godine takođe u Premijer ligi.

Privremeni trener ekipe iz Novgoroda je doskorašnji pomoćnik Anton Hazov, a prema pisanju ruskih medija, manje šanse od Krunića da dobiju posao imaju domaći stručnjaci Vadim Garanin, Oleg Vasilenko, Vladislav Radimov i Aleksandr Storožuk. U ruskoj Premijer ligi trenutno je pauza, a liga se nastavlja početkom marta. Nižnji je trenutno na 12. mjestu od 16 klubova elitnog ranga, ali prilično siguran, jer ima sedam bodova više od Himkija, koji je u zoni ispadanja.

Samo tri stranca

Koliko je teško dobiti priliku u najjačoj ruskoj ligi svjedoči podatak da od 16 ekipa samo tri trenutno imaju stranog trenera na klupi. Srpski stručnjak Slaviša Jokanović vodi Dinamo iz Moskve, Španac Giljermo Abaskal stoluje u moskovskom Spartaku, Čeh Marsel Lička je šef struke Orenburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana