Košarkaš iz Banjaluke Lazar Mutić karijeru nastavlja u San Sebastijanu

Ivan Dragičević
Košarkaš iz Banjaluke Lazar Mutić karijeru nastavlja u San Sebastijanu

BANjALUKA - Dres Mursije mladi košarkaš iz Banjaluke Lazar Mutić zamijenio je onim San Sebastijana. Odlučio je da se iz španske Endesa lige spusti rang niže u potrazi za minutažom i boljom sredinom za razvoj iako je, kako kaže, zadovoljan epizodom u Mursiji.

Mutić je već šest godina u Španiji, prošao je akademiju madridskog Reala, gdje je bio u generaciji sa Lukom Dončićem i Dinom Radončićem. Uspio je da osvoji i zlato na Evropskom prvenstvu sa kadetskom reprezentacijom BiH, a sada se u rodnom gradu priprema za naredne izazove. San Sebastijan ima ambicije da se odmah vrati u špansku elitu, iz koje je ispao prošle sezone.

- Istekao mi je ugovor sa Mursijom i tražio sam klub gdje ću dobiti veći prostor. San Sebastijan je ponudio dobre uslove i mislim da je najbolje mjesto za nastavak karijere i za moj lični razvoj. Zadovoljan sam periodom u Mursiji, pred kraj sezone u klub je došao Sito Alonso, sa kojim sam odlično sarađivao. Dobar je trener i od njega sam mnogo naučio. Te dvije sezone tamo su bile veoma interesantne, proveo sam dosta vremena sa prvom ekipom i stalno sam napredovao, što je najbitnije - rekao je Mutić.

Mladi krilni centar je individualno radio tokom pauze i boravka u Banjaluci, tako da praktično nije odmarao. Vjeruje da će se takva posvećenost isplatiti početkom naredne sezone.

- Klub ima ambiciju da se odmah vrati u Endesa ligu. Nadam se da ćemo ostvariti cilj. Nedostaje nam još nekoliko igrača da popunimo roster. Sa novim pojačanjima mislim da ćemo imati kvalitetan tim koji može da izbori promociju u elitni rang - dodao je Banjalučanin.

Predstojeće sezone šampion će izboriti plasman u Endesa ligu, dok će se za ostala mjesta razigravati. Mutić kaže da mu španska košarka u potpunosti odgovara i nada se da će na Pirinejima ostati dugi niz godina.

Najveću pažnju u individualnom radu poklanjam šutu.

- Trudim se da unaprijedim taj segment, sa kojim sa imao problema. Radim i statički i iz driblinga. Ovog ljeta nisam želio da odmaram, nisam dao sebi taj luksuz. Zatvorio sam se u salu kako bih što spremniji otišao u novi klub - rekao je Mutić.

U kontaktu je i sa Dončićem. Zajedno su proveli nekoliko godina u Madridu i raduje se njegovim sjajnim partijama u NBA ligi.

- Čujemo se ponekad, kada ima vremena od silnih putovanja i ubacivanja po 20 poena na svakoj utakmici. Imamo grupu na “Votsapu” pa tu pišemo. Kada smo bili klinci moglo se naslutiti da će dogurati do NBA lige. Kako igra i kako se ponaša na terenu, sve je ukazivalo na to. Košarka je njegov sport, a Luka je rođeni lider. Mislim da za njega nema granice, u “ruki” sezoni je ubacivao 20 poena po utakmici. Poslije takve sezone samo može da bude sve bolji. Kada smo bili mlađi igrali smo jedan na jedan, bilo je nemoguće pobijediti ga. Mogu samo da zamislim koliko je to teško sada. Luka je čudo - za kraj će Mutić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana