Klubovi mogu da prežive samo uz velike rezove

Darko Pašagić
Klubovi mogu da prežive samo uz velike rezove

BANjALUKA/BIJELjINA - U redovima dva premijerligaša iz Republike Srpske, Borca i Radnika, slažu se da će poslije pandemije virusa korona fudbal na ovim prostorima, ali i svagdje u svijetu dobiti drugu dimenziju i da će morati da budu preduzete radikalne mjere da bi klubovi nastavili sa radom.

I u Banjaluci i u Bijeljini klubovi su praktično u potpunosti prekinuli sve aktivnosti, a ono što ih najviše brine je neizvjesnost koliko će kompletna situacija trajati.

- U ovom trenutku je najvažnije da pandemija prođe, pa ćemo ona vidjeti šta i kako dalje, ali je sigurno da će biti velikih rezova. Svima je već jasno da će poslije zdravstvene nastupiti i ekonomska kriza iz koje zajedničkim snagama moramo naći izlaz - naglasio je predsjednik Borca Vico Zeljković.

Već sada je jasno da planirani budžet za 2020. godinu neće moći biti ostvaren.

- Prethodnu godinu smo na finansijskom planu završili sa pozitivnom nulom. Međutim, sigurno je da to neće biti slučaj sa tekućom godinom. Zato moramo vidjeti na koji način da skrešemo troškove, jer je jasno da nećemo popuniti budžet. Ne mogu tačno da kažem, ali mislim da ćemo ostati uskraćeni za više od 40 odsto planiranog novca - nastavio je Zeljković.

Jasno je da će ova situacija najviše problema izazvati na relacijama uprava - igrači, jer će od njih biti sigurno traženo da im se smanje ugovori, ali i visina primanja.

- Očekujem da bude razumijevanja, ali se nadam da ćemo naći način da zajedno prevaziđemo situaciji za koju ni oni ni mi nismo krivi. Ukoliko ovo dugo potraje, moraćemo da razmišljamo i o tome da raskinemo ugovore sa dva ili tri igrača. Međutim, o tome je još rano pričati - rekao je Zeljković i dodao da je sva papirologija za dobijanje licence spremna i da će je Borac poslije dugog niza godina dobiti u prvostepenom postupku.

Nova uprava Radnika sa predsjednikom Predragom Perkovićem na čelu u nevrijeme je došla na funkciju, ali je od starta zasukala rukave.

- Prikupili smo svu papirologiju za dobijanje licence, svim zaposlenim u klubu isplaćena je februarska plata. Igrači su kod kuće i rade samoinicijativno po planu i programu trenera Slavka Petrovića. Svi se nadamo da će se situacija brzo smiriti, ali je već sada jasno da će se morati praviti ogromni finansijski rezovi na svim poljima - istakao je Perković.

Krupa

U redovima lidera Prve lige Republike Srpske, Krupe, takođe su obustavljene sve aktivnosti.

- Nekoliko naših igrača, koji su iz Srbije, još prije uvođenja karantina otišli su kućama, a svi rade individualno po planu i programu trenera Zorana Marića. Svi sa zebnjom čekamo razvoj situacije, jer kao što je poznato, klub se finansira iz porodične firme. Ukoliko ovo potraje, nisam siguran šta će biti, ali vjerujem da ćemo, ipak, uspjeti da sačuvamo igrački kadar, ali i da ispoštujemo veći dio obaveza prema njima - naglasio je direktor Krupe Mladen Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana