Fudbalskom savezu RS stigao odgovor iz UEFA: Nema smjene na vanrednoj skupštini

Darko Pašagić
Fudbalskom savezu RS stigao odgovor iz UEFA: Nema smjene na vanrednoj skupštini

Banjaluka - Evropska fudbalska federacija (UEFA) na adresu Fudbalskog saveza Republike Srpske poslala je odgovor iz koga se jasno vidi da glasanje o povjerenju protiv aktuelnog predsjednika FS RS ne može biti stavljeno na dnevni red vanredne sjednice Skupštine.

U obrazloženju je navedeno da Statut FS RS, kao ni statut FS BiH ne previđa takvu mogućnost, odnosno da u članu 19. Statuta FS RS jasno stoji kada mandat predsjednika može prestati. To je u slučaju smrti, ako je pravosnažno osuđen na više od tri mjeseca zatvora, ako se iselio iz države ili pak sam podnio ostavku. 

U odgovoru UEFA, koje je potpisao šef regularnosti i discipline Žak Bondala, navodi se da evropska kuća fudbala smatra da je Pravni komitet FS BiH najbolji autoritet u FS BiH za tumačenje statuta FS BiH i FS RS, a naročito uslove pod kojim vanredna Skupština može biti sazivana.

Naznačeno je da je za UEFA važno da se istakne da Statut i propisi FS BiH, kao i odluke koje su donesene trebaju biti poštovane od strane svih saveza koji su podređeni u odnosu na FS BiH.

Međutim, opozicija u ovakvom odgovoru vidi svoju šansu te poručuje da će i ona poslati pismo u Nion sa drugačijim navodima.

- Nama odgovara što je UEFA tražila da se poštuje Statut. Najveći problem je što je u pismu koje je aktuelni predsjednik FS RS Mile Kovačević poslao u Nion samo jednostrano napisano ono što njemu odgovara. Spremamo svu dokumentaciju sa dešavanjima u posljednjih mjesec i po dana u kojoj će biti jasno vidljivo gdje je i u koliko navrata sve Kovačević prekršio Statut FS RS i zbog čega se traži njegova ostavka - naglasio je član IO FS RS Vico Zeljković, koji je zajedno sa ostalim članovima IO i delegatima Skupštine podnio zahtjev za sazivanje vanredne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana