Fudbaleri iz inostranstva u Prvoj ligi RS: Maštaju o milionima igrajući za siću

Darko Pašagić
Fudbaleri iz inostranstva u Prvoj ligi RS: Maštaju o milionima igrajući za siću

BANjALUKA - Bolji život je zvijezda vodilja velikog broja stanovnika ove planete pa tako i brojnih, neafirmisanih fudbalera, koji do sportske afirmacije dolaze idući od najniže ka najvišoj stepenici.

Mnogi od njih na tom putu se umore i jednostavno nestanu sa fudbalske mape, a rijetki uspiju da se kroz trnje probiju do zvijezda. Među onima koji traže svoju put ka afirmaciji je i 25 stranaca sa pet kontinenata, a koji igraju u klubovima Prve lige Republike Srpske. Vjerovatno većina od njih do dolaska na ovaj prostor nije ni čuo za Srpsku, ali su svjesno došli da pokušaju naći svoj put i afirmaciju. Prema nezvaničnim informacijama njihova mjesečna primanja kreću se u iznosu od 500 do najviše 1.500 maraka uz obezbijeđen smještaj i hranu, što, mora se priznati, i nisu neka primanja čak ni za naše uslove i daleko da su dovoljna za lagodan život. Ali očigledno bolja od onih na koje su navikli. Među njima je i pet fudbalera Slobode iz Novog Grada. Argentinci Franko Abrego i Huan Hoze Fontemaki, Brazilci Natan i Gustavo Gomeš Fereira, te Rus Ajnar Ešba.

- Abrego i Fontemaki su već drugu godinu kod nas i nedavno su za njima došle i njihove djevojke. Za razliku od većine inostranih igrača, koji u klubove dolaze preko menadžera, sa njima to nije bio slučaj. Došli su na preporuku sportskog direktora San Lorenca kojeg poznajem iz igračkih dana. Brazilci su već ranije igrali u BiH, dok je Ešba došao iz fudbalske akademije u Španiji - naglasio je predsjednik Slobode Mladen Bosančić.

Istakao je da prema ovim fudbalerima redovno ispunjava sve obaveze.

- Prvo smo morali da im sredimo radnu, a potom i boravišnu dozvolu. Od kluba imaju redovna primanja, smještaj i hranu i ma koliko zvučalo čudno, to je u ovom slučaju daleko više novca od onog koliko bi imali u Argentini i Brazilu. Naravno, svi oni se nadaju da će im ovo samo biti odskočna daska ka nekom većem klubu, ali je jasno da i sada imaju bolje uslove života nego u svojim zemljama - nastavio je Bosančić.

Zvijezda 09 je trenutno prava kolonija stranaca. Samjuel Mutenda je iz Kanade, Rodrigo iz Brazila, Florentin Andrei Apostu iz Rumunije, a tu je “naše gore list”, Italijan Đorđe Arčaba. Iz zemalja nastalim raspadom bivše Jugoslavije tu su Crnogorci Marko Vidović i Petar Orlandić, zatim Bogdan Milošević i Marko Zočević iz Srbije, kao i Marko Dobrilović koji uz srpski ima i pasoš BiH.

- Stvari u klubu su se promijenile kako je ulogu sportskog direktora preuzeo Luka Jović. Većina ovih fudbalera došli su na njegovu preporuku, bez menadžera. Od ovih “klasičnih” stranaca jedino je iskusan igrač Rodrigo, a ovi ostali traže afirmaciju - naglasio je predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić.

Klupska politika u etno-selu Stanišići je mnogo drugačija nego u ostalim klubovima.

- Naš cilj je da u akademiju dovodimo neafirmisane igrače iz regije, ali i cijele Srpske, koji će se kroz našu akademiju afirmisati i izboriti prvo mjesto u našem seniorskom pogonu, a onda možda otići i negdje dalje. Od toga ne odustajemo, mada moramo da mislimo i na ambicije, koje su ove sezone visoke i želimo povratak u Premijer ligu BiH - nastavio je Stanišić.

On je naglasio da do sada od prodaje stranaca ništa nije zaradio.

- Kada smo ranije igrali u Premijer ligi u ekipi su bila dva Brazilca i dva Nigerijca, koji su tu igrali za dobre plate, bili su iskusni igrači i došli su da pojačaju ekipu. Po isteku ugovora su otišli, naravno bez obeštećenja - dodao je Stanišić.

Veliki broj stranaca imaju i Rudar Prijedor i Alfa Modriča. Među “rudarima” su Vilijam Arijas (Kolumbija), Žoan Servos (Andora), Nasimento (Meksiko, Brazil), Mohamed Keita (Belgija), Žoel da Silva (Francuska/Angola). U redovima Modričana nastupaju Juri Lima (Brazil), Adam Bin Hamid (Malezija), Juta Nišizaki (Japan), Iranci Mohamed Alizadeh i Radin Sajar, Fortunato da Silva (Holandija/Angola). Stanovnik Krupe je Argentinac Đenaro Bautista Lelji, u Radniku Kanađanin Brajan, dok je član Željezničar Sport tima Alonzo Pert, koji posjeduje “papire” SAD i Jamajke. Član Kozare je Salvador Plijego (Meksiko/SAD), dok je u Podrinju Rus Ilja Gučmazov. Kada se “čistim” strancima doda broj igrača iz zemalja bivše Jugoslavije dolazi se do cifre od 92 internacionalca koji za hljeb zarađuju špartajući terenima Srpske.

Omarska i Sloboda izuzeci

Jedina dva kluba koja u svojim redovima nemaju stranaca su Omarska i Sloboda iz Mrkonjić Grada. Istina u Omarskoj nastupa Luka Banović, koji ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH, a u Slobodi isti slučaj je sa Njegošem Zeljkovićem, Perom Vučkovićem, Draganom Domuzinom i Sinišom Lazendićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana