Denis Spahić, trener Marka Maksimovića, za “Glas Srpske”: Ledeni je još kao dječak znao svoj put

Dušan Repija
Denis Spahić, trener Marka Maksimovića, za “Glas Srpske”: Ledeni je još kao dječak znao svoj put

BANjALUKA - Kada je naš Ledeni prvi put došao na terene Teniskog kluba Doboj sa svojih pet i po godina, vidio sam da je on taj. Ovo nije šuplja priča, ovo je činjenica. Kada je imao sedam godina, rekao je da mu se ne ide u školu i da će biti teniser!

Rekao je ovo Denis Spahić, trener Marka Maksimovića, najboljeg tenisera Evrope do 16 godina. Emocije se još nisu ni slegle poslije subotnjeg trijumfa u Monte Karlu, a čovjek sa kojim je mladi Dobojlija teniski prohodao otkrio je za “Glas Srpske” do sada nepoznate detalje iz djetinjstva tinejdžera iz grada na Bosni.

- Nadimak je dobio zbog svog karaktera. Hladan je kao špricer, uvijek je imao svoj cilj. Čak je i princeza Melani Antoaneta de Masu pitala zašto se ne smije, a onda sam joj objasnio da se on smije samo na terenu i da je tu najsrećniji. Teniski teren je njegov dnevni boravak. Tu je svoj na svom, pravi gladijator. Nerijetko su mi se svi smijali kada sam ponavljao da će biti šampion. Njegov otac to dobro zna, jer on nije baš vjerovatno. Ali je bitno da smo vjerovali Marko i ja - rekao je Spahić.

Sa takvim stavom su otputovali na završni masters osmorice najboljih igrača Evrope u ovoj godini. Samouvjereno i samo sa jednim ciljem - da se kući vrate sa peharom. I uspjeli su.

- Duži period smo radili jake pripreme, trenirali po četiri sata dnevno. Svaki zacrtan cilj smo ostvarili u sezoni, a pred odlazak u Monte Karlo rekli smo da idemo po trofej. Da li je to bilo malo ludo i ambiciozno? Vjerovatno jeste. Kada smo došli u Monte Karlo, Ledeni je bio hladan kao špricer. Nikoga nije primjećivao, samo je gledao kakav je teren. Nisu ga zanimali protivnici, znao je koliko vrijedi i otišao do samog kraja - u dahu je ispričao Spahić.

Put do prvog velikog uspjeha u karijeri nije bio popločan izobiljem. Nerijetko su svi zajedno morali da razbijaju glavu kako da odu na turnir, a mnoge su i propustili, jer nisu imali dovoljno novca.

- Dovijali smo se na razne načine. Roditelji su podnijeli najveći teret, a mi smo kao klub napravili značajan popust. Birali smo turnire u regionu, a nismo išli na one za koje nam treba recimo 5.000 evra za sedam dana. Zato je njegov uspjeh još veći, jer je, da tako kažem sa malih turnira, došao do mastersa i slavio. Pokazali smo im svima da iz ničega može da se napravi nešto - naglasio je Spahić.

Period koji slijedi jeste najosjetljiviji dio za jednog igrača, a to je prelazak u profesionalne vode. Međutim, Dobojlije imaju plan do sitnih detalja, baš kao što su ga imali i svih prethodnih godina.

- Odluka je da se naredne godine oprobamo u profesionalnom tenisu. Cilj nam je da ugrabimo koji bod na fjučersima. Imamo obećanja da ćemo dobiti vajld karte za turnire u BiH i neke u Srbiji. Ja sam uvjeren da će se on upisati na ATP listi u singlu, nakon što je to uradio u dublu ove godine. Potom ćemo gledati šta dalje. Imamo želju da se okušamo i na juniorskom grend slemu. Prije svega toga ćemo se odmoriti nekoliko dana, a onda od 1. novembra zasukati rukave kao nikada do sada. Moramo mnogo da radimo na fizičkoj pripremi, jer je to osnovna razlika između seniora i juniora - naglasio je Spahić.

Za prelazak u seniorske vode potrebno je naravno i mnogo više novca.

- Ugrubo sam rekao da je nekih 50.000-60.000 maraka potrebno za sezonu, pod uslovom da opet gledamo na kojim turnirima ćemo učestvovati, u kojim hotelima ćemo spavati i gotovo šta ćemo jesti. Ali, mi smo Spartanci i sigurno ćemo uspjeti - veliki optimista je Spahić.

Stigla podrška

Marko Maksimović je sa trenerom i ocem juče bio gost gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, a potom je svečani prijem upriličen i kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Jerinić je obećao da će već na narednoj sjednici Skupštine predložiti da Maksimoviću bude dodijeljeno 50.000 maraka, dok je Cvijanovićeva takođe obećala podršku.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da upoznam Marka, njegovog oca, trenera i ljude koji su mnogo dali tenisu u Republici Srpskoj, koji su se okupili oko ovog velikog uspjeha. Impresionirana sam onim što sam čula, načinom na koji se dolazi do uspjeha u koji je utkano mnogo upornosti, ljubavi, odricanja... Kabinet Predsjednika Republike Srpske i resorna ministarstva će biti na usluzi da daju podršku s ciljem što većih uspjeha - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana