Darko Talić, košarkaš Igokee: Sudbinu držimo u svojim rukama

Milan Zubović
Darko Talić, košarkaš Igokee: Sudbinu držimo u svojim rukama

LAKTAŠI - Novi podvig na evropskoj sceni ostvarili su košarkaši Igokee koji igraju sezonu iz snova.

Treća pobjeda u grupnoj fazi Lige šampiona izborena je protiv prvaka Evrope iz 1993. godine Limoža, koji je u Laktašima bio nadomak trijumfa, ali je na kraju morao da prizna poraz i time izgubio šanse da se domogne naredne runde takmičenja. S druge strane, domaćin je i te kako ostao u igri, a odluka o tome pašće u Ankari kada bude gostovao Turk Telekomu u posljednjem šestom kolu 26. januara.

Izabranici trenera Dragana Bajića bolje su stajali na parketu najvećim dijelom susreta, u dva navrata imali su po 11 poena prednosti, ali je malo nedostajalo da sve to proliju. Šest minuta prije kraja francuski tim je poveo i sve je podsjećalo na meč prvog kola kada je Limož na sličan način stigao do trijumfa. Međutim, ovaj put se to se nije dogodilo. Domaći igrači skupili su snage nakon iscrpljujućeg meča sa Megom dva dana ranije, napravili preokret i stigli do velikog slavlja. Dvije dobre odbrane u posljednjim sekundama nakon kojih su Edin Atić i Džeki Karmajkl sjajno istrčali napad otvorile su vrata druge runde, a posebno atraktivno bilo je zakucavanje američkog centra tokom posljednje akcije u kojoj je svih pet igrača Igokee imalo loptu u svom posjedu.

Dobru rolu u pobjedi odigrao je Darko Talić koji svakom partijom pokazuje lični napredak, a pohvale dobija od saigrača koji su saglasni da upravo on najviše radi na treninzima.

- Zasluženo smo pobijedili i revanširali se za poraz u prvom meču iako je bilo oscilacija. Dozvoljavali smo im da se vrate u meč što je posljedica umora iz utakmice protiv Mege, ali i činjenice da smo igrali sa bivšim prvakom Evrope. Svi smo bili mnogo iscrpljeni, pa nismo mogli da izdržimo visok ritam tokom svih 40 minuta. Međutim, kada je malo stalo u napadu, odbrana je donijela pobjedu. Dvije dobre reakcije u posljednjim sekundama otvorile su nam put ka trijumfu i pokazale da igramo timski - izjavio je Talić.

Prema njegovim riječima o susretu sa Turk Telekomom razmišljaće kada dođe na red, a do tada su misli usmjerene na iduću utakmicu ABA lige protiv Krke u nedjelju na domaćem terenu.

- Najbitnije je da u svojim rukama držimo ključ za prolazak dalje i ne zavisimo od drugih. Turk Telekom je strašno kvalitetna ekipa i biće mnogo teže  dobiti ih na njihovom terenu, ali ako smo to uradili na našem parketu zašto ne bismo i u Ankari? Nije nemoguće da to ponovimo, jer smo ove sezone napravili dosta nemogućih stvari. Rasterećeni smo, nemamo šta da izgubimo. Realno, niko nije očekivao da ćemo imati tri pobjede u ovoj prejakoj grupi gdje su na nas gledali kako na autsajdere bez bilo kakvih šansi za prolazak. Da nam je neko na početku takmičenja rekao da ćemo imati tri pobjede i do posljednjeg kola biti u igri za prolazak ne bih ga ni slušao, jer je djelovalo nestvarno, ali i to se ponekad dogodi - istakao je Talić.

Ipak, radost košarkaša Igokee nakon trijumfa nije bila prevelika jer su tugovali za povrijeđenim saigračem Antabijom Volerom koji je operisao Ahilovu tetivu i završio ovu sezonu.

- Užas. Ne znam šta bih drugo rekao i ne mogu opisati koliko mi je žao. Dobar je drug i saigrač, taman se vratio u ritam, a onda ga je snašla najgora moguća povreda. Nadam se da neće biti dodatnih komplikacija i da će se brzo vratiti na parket - rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana