Borcu licenca za nastup u Evropi

Darko Pašagić
Borcu licenca za nastup u Evropi

BANjALUKA - Fudbaleri Borca u prvostepenom postupku dobili su licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2020/21, ali i nastup na međunarodnoj sceni.

Ovo je potvrdio predsjednik Banjalučana Vico Zeljković, koji će ostati na ovoj funkciji i poslije današnje redovne godišnje Skupštine kluba, koja će se održati od 18 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu.

- Prvi put u posljednjih 20 godina uspjeli smo da u prvostepenom postupku dobijemo licencu za nastup u Premijer ligi BiH i na evropskoj sceni i na to smo izuzetno ponosni. To znači da u ovom trenutku osim tekućih obaveza i reprogramiranih dugova nismo nikom dužni, što je pokazatelj da je sadašnja uprava na pravom putu. Što se tiče današnje Skupštine ona će biti izvještajna i na njoj će se govoriti o najviše o onom šta je urađeno u periodu od 1. januara 2019. do 1. maja 2020. godine - istakao je Zeljković, koji je odlučio da ostane na mjestu prvog čovjeka Borca i pored silnih obaveza na mjestu predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i u Izvršnom odboru FS BiH.

U očekivanju konačne odluke da li će se Premijer liga BiH za sezonu 2019/20. nastaviti ili ne Banjalučani vrijedno treniraju.

- Sa radom smo počeli poslije 62 dana prekida. U početku smo trenirali u tri grupe po osam igrača, a kasnije smo prešli na rad u dvije grupe po 12 fudbalera. Možda i najduža pauza u njihovim karijerama na igračima je ostavila velikog traga, ali se malo pomalo vraćamo u ritam. Međutim, još je to vrlo daleko od takmičarskog pogona - naglasio je šef stručnog štaba “crveno-plavih” Vlado Jagodić.

Po riječima iskusnog stručnjaka biće veoma teško za sve klubove da izguraju kraj prvenstva, ako se donese odluka da se takmičenje nastavi.

- U gotovo stalnim sam kontaktima sa trenerima ostalih premijerligaša i svi se slažu da će biti veoma teško prvenstvo privesti kraju. Vrijeme neumitno prolazi i ako se donese odluka da se igra to će biti u stalnom ritmu subota - srijeda. Smatram, kao i većina mojih kolega da teško koji klub u Premijer ligi taj ritam može da izdrži. Za to su potrebna 22 podjednako kvalitetna igrača, jer će sigurno biti i povreda, ali i fudbalera koji će morati na pauzu zbog kartona - dodao je Jagodić.

Od ranije je poznato da članovi Borca više nisu Demir Jakupović, Denis Čomor i Zoran Milutinović, a njima će se priključiti i Vladimir Volkov, kome ugovor ističe krajem juna. Još je nepoznat status Marka Mirića.

Mitropa kup

Na današnji dan prije 28 godina fudbaleri Borca u Fođi su osvojili Mitropa kup, jedini evropski trofej u 94 godine dugoj istoriji kluba. Te godine za prelazni pehar na turniru osim Borca takmičili su domaćin Fođa, austrijska Admira i mađarski Vašutaš. Banjalučani predvođeni trenerom Zoranom Smileskim u polufinalu su savladali domaćina poslije boljeg izvođenja penala sa 4:2 (2:2), a u finalu su bili bolji od Vašutaša sa 5:3 (u regularnom toku bilo je 1:1). Iste godine ovo takmičenje je ugašeno, a prelazni pehar Mitropa kupa i danas se nalazi u prostorijama Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana