Orlovi na jesen slijeću u Banjaluku

Milan Zubović
Orlovi na jesen slijeću u Banjaluku

Banjaluka - Prijateljska utakmica fudbalskih reprezentacija Republike Srpske i Srbije koja je planirana za 13. avgust najvjerovatnije će se odigrati novembru ili decembru.

Ovo je za beogradske medije izjavio selektor "orlova" Siniša Mihajlović.

- Verujem da ćemo na jesen gostovati u Banjaluci. U avgustu, kako je bilo prvobitno planirano, neophodna nam je jača provera jer poslije toga 6. i 10. septembra nam slijede kvalifikacioni mečevi sa Hrvatskom i Velsom - rekao je Mihajlović.

Selekcija Republike Srpske idućeg utorka trebalo bi da dobije selektora koji bi predvodio tim u prijateljskoj utakmici sa Srbijom. Za 9. jul zakazana je sjednica Izvršnog odbora FSRS na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti i imenovanje selektora i stručnog štaba reprezentacije RS.

- Pred članovima Izvršnog odbora naći se se i ta stavka i spremno ćemo dočekati utakmicu reprezentacija Srpske i Srbije. Sigurno je da će selektor biti neko od zvučnih imena koja vode porijeklo sa ovih prostora mada će se sve znati poslije sastanka Izvršnog odbora kada ćemo izaći sa našim prijedlogom - izjavio je generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković.

On je dodao da će prihvatiti svaki termin odigravanja utakmice sa Srbijom.

- Prihvatićemo svaki termin koji predloži FSS i u stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom iz Stare Pazove. Nama je bitno da dođe najkvalitetnija ekipa Srbije, dok ćemo se i mi pokazati u najboljem svjetlu - rekao je Petković.

Prvi selektor Srpske bio je Miloš Đurković kojem je pomagao Mladen Katić, da bi poslije njega na klupu reprezentacije sjeo Velimir Sombolac, kojeg je na tom mjestu naslijedio Velimir Stojnić. Posljednji selektor RS bio je Borče Sredojević, koji nije vodio ekipu ni u jednom meču. Prvu utakmicu Republika Srpska odigrala je 20. decembra 1992. godine protiv selekcije tadašnje Republike Srpske Krajine (1:1) i do sada je igrala 15 mečeva, posljednji 2001. godine protiv bijeljinskog Radnika.

- Sigurno je da će, kada god dođe reprezentacija Srbije u Banjaluku, to biti istinski fudbalski praznik koji željno iščekuju svi ljubitelji najljepše sporedne stvari na svijetu od Novog Grada do Trebinja - kazao je Petković.

Južnoamerikanci

Sredinom avgusta Srbija bi trebalo da odigra kontrolnu utakmicu i Fudbalski savez Srbije trenutno pregovara sa četiri južnoameričke i tri evropske selekcije i prema nekim naznakama "orlovi" će najvjerovatnije igrati protiv Argentine, Ekvadora ili Kolumbije.

- Ne bih da otkrivam detalje, jer FSS privodi kraju pregovore. Mogu samo da kažem da će nam gotovo izvjesno rival biti južnoamerička selekcija koja se nalazi među top deset na rang-listi FIFA - rekao je Mihajlović.

Oproštaj Stankovića

Utakmica u avgustu biće oproštaj Dejana Stankovića od dresa nacionalnog tima i njemu bi to bio 103. nastup za državni tim.

- To smo hteli, to ćemo i dobiti. Moja želja je da imamo pravi test, a celu priču trebalo bi da uveliča događaj vredan pažnje celokupne fudbalske javnosti - oproštaj Dejana Stankovića od reprezentacije! Deki je to zaslužio. Pre svega, to je moja želja i želja ljudi iz Saveza. Suvišno je pričati o njegovoj karijeri. Zaslužio je da odigra tu utakmicu koja bi ga učinila besmrtnim - jasan je bio Mihajlović.

Prva reprezentacija RS

U prvom zvaničnom susretu 1992. za Republiku Srpsku nastupili su: Čobanović, Malbašić, Miladinović, Lukić, Sredojević, Janjetović, Tonković, Nešković, Jagodić, Zdjelar i Trivan. Još su igrali: Marković, Gračanin, Vranješ, Ališić, Vojkić Šobot, Salamić, Lukić, Kukavica, Pajić, Marić, Šarac i Gluhović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana