Zvaničnici Srpske: Istina o Dobrovoljačkoj kad-tad izaći će na vidjelo

Srna
Zvaničnici Srpske: Istina o Dobrovoljačkoj kad-tad izaći će na vidjelo

ISTOČNO SARAJEVO - Zločin nad nevinim vojnicima i civilima koji su bili u službi bivše JNA 2. i 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici bio je klasični zločin protiv mira i dokaz da je tadašnje muslimansko rukovodstvo željelo i izazvalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje maksimalističke zahtjeve i političke ciljeve, izjavio je Srni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da su pucnji u nevine ljude, mlade vojnike koji su u koloni pokušali da napuste Sarajevo nakon postignutog dogovora, predstavljali  pucnje u mir i slobodu, te potvrdili šta za muslimansko rukovodstvo znači dogovor i data riječ - ništa.

- Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ratni pokliči, pucnji i paljenja u Dobrovoljačkoj ulici, presretanje vozila JNA na Skenderiji, napad na Dom JNA i sve kasarne u Sarajevu, brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, Tuzlanska kolona... - svi ti zločini počinjeni nad nevinim ljudima, nad mladošću, jesu zločini protiv mira i pucanj u slobodu - naglasio je Dodik.

On je rekao da je razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg bošnjačkog rukovodstva o navodnoj srpskoj agresiji i agresiji bivše JNA na BiH ključni zadatak institucija Republike Srpske, te da se samo plasiranjem istine, argumentima i dokazima, kulturom sjećanja i podsjećanja na brojne zločine nad srpskim narodom jasno potvrđuje ko je želio rat u BiH i ko se spremao i naoružavao za ratni sukob.

-Tadašnje muslimansko rukovodstvo jasno je poručilo ne samo Srbima u BiH, već i cijelom svijetu da ne žele mir u BiH i normalan život u ostatku tadašnje Jugoslavije, te da su spremni na sve. Željeli su rat i to su jasno pokazali, dok se taj isti svijet pravio i nijem i gluv i slijep optužujući Srbe - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da uporno decenijsko odbijanje Tužilaštva BiH da procesuira odgovorne za ove zločine predstavlja više nego jasan dokaz da ta neustavna i nelegalna pravosudna institucija od dana kada je nametnuta odlukom visokog predstavnika predstavlja instrument muslimanske i politike dijela međunarodne zajednice u BiH.

- Za svakoga ko želi i hoće da vidi jasna je uloga i odgovornost muslimanskog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva, osim za tužioce, kako domaće tako i strane, čiji je zadatak bio da zataškaju zločine i prebace navodnu odgovornost za izazivanje krvavog građanskog rata u BiH na Srbe. I danas, tri decenije nakon zločina sjetili su se da podignu optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj. Zašto sada? Za pranje biografija? Savjest im sigurno nije proradila. To je krajnje licemjeran i manipulatorski potez pravosuđa BiH. Naše povjerenje u rad nametnutih pravosudnih institucija na nivou BiH davno je izgubljeno i ne može ga ništa vratiti, jer smo svjedoci brojnih pristrasno vođenih i katastrofalno sramotnih presuđenih predmeta koji se tiču zločina nad Srbima -naglasio je Dodik.

On je naveo da dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija u BiH, nažalost, pokazuje da se preko optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH prema kojem je srpski narod isključivo odgovoran za sve, a muslimani navodne nevine žrtve.

-Uprkos svemu, kad-tad istina će izaći na vidjelo, a sarajevska Dobrovoljačka ulica ostaje zapisana kao mjesto strašnog zlodjela i vječna sramota onih koji su to učinili, kao i onih koji ništa nisu uradili da zločinci i počinioci pravovremeno odgovaraju - zaključio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da ohrabruje činjenica da je nedavno konačno podignuta optužnica protiv 11 lica za zločin u sarajavekoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, te izrazio nadu da će svi odgovorni za to krivično djelo biti adekvatno kažnjeni.

Čubrilović je povodom 30. godišnjice zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu naglasio da je tužno i razočaravajuće da su bile potrebne tri decenije da se pravosuđe BiH osmjeli i učini ovaj korak.

-Postavlja se pitanja da li je i koliko će biti moguće naći svjedoka i drugih dokaza, sada kada se čekalo da prođe 30 godina od zločina. Ali, iskreno se nadamo da će radi stabilnosti i bolje budućnosti ove zemlje, najstrože biti kažnjeni svi koji su naredili i izvršili zločin nad vojnicima koji su se mirno povlačili iz Sarajeva - naglasio je Čubrilović.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, po naredbi člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana