ŽRS privele kraju nacrt sistematizacije radnih mjesta: Pojedinima samo prekvalifikacija čuva posao

Dragana Orlović
ŽRS privele kraju nacrt sistematizacije radnih mjesta: Pojedinima samo prekvalifikacija čuva posao

BANjALUKA - "Željeznice Republike Srpske" uveliko se pripremaju za prelazak na novi model organizacije preduzeća i već je završen nacrt sistematizacije, koji je upućen sindikalnim organizacijama, kako bi do kraja novembra posložili sva radna mjesta u budućem holdingu.

Razdvajanje poslovnih funkcija i bilansa stanja ključni su elementi u procesu restrukturiranja ovog preduzeća kojem su, kako ističu u ŽRS, pristupili ozbiljno. Taj proces je, kažu, složen i podrazumijeva donošenje i sprovođenje značajnih odluka i promjena koje ne zavise samo od njih, zbog čega je opravdano i to što im je Svjetska banka period zajma nedavno produžila do kraja decembra 2022. godine.

u "Željeznicama RS" za "Glas Srpske" ističu da pokušavaju da se reorganizuju na najbolji način da bi postali preduzeće koje će biti spremno za tržišno poslovanje i konkurenciju, podsjetivši da je Vlada Srpske izabrala model holdinga koji podrazumijeva stvaranje željezničkog holdinga i tri zavisna preduzeća odgovorna za prevoz putnika, robe i upravljača infrastrukture.

- Nacrt sistematizacije je završen i dostavljen predstavnicima osam sindikalnih organizacija. Očekujemo njihove komentare, mišljenja i sugestije, nakon čega će kao partneri u projektu restrukturiranja zajedno sa upravom usaglasiti konačan prijedlog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta - istakli su u ovom preduzeću.

Kažu da su tokom ove godine ispunili zacrtani cilj od 2.098 zaposlenih, a koji je definisan ugovorom o restrukturiranju.

- Sada je zaposleno 2.060 radnika, a trenutno je odobren odlazak za njih 16 uz stimulativnu otpremninu po javnom oglasu - naveli su u ovom preduzeću. Uzimajući u obzir buduća penzionisanja, dobrovoljne odlaske uz otpremnine, ali i neophodno zapošljavanje izvršnog i tehničkog osoblja na značajnim proizvodnim radnim mjestima, preduzimaju se, kako ističu, neophodni koraci kako bi se struktura zaposlenih popravila i zadovoljila potrebe budućeg preduzeća.

- To se odnosi na pronalaženje odgovarajućeg modela za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i stručno osposobljavanje zaposlenih koji neće po trenutnim kompetencijama naći mjesto u budućoj sistematizaciji, kao i zbrinjavanje radnika sa smanjenom radnom sposobnošću i invalida, čiji broj je značajan u trenutnoj strukturi zaposlenih - naveli su u ŽRS.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da su vidjeli taj nacrt, u kojem je i dalje prisutno više administracije nego što je ŽRS potrebno.

- Nismo zadovoljni ni time što još nije urađen detaljan opis svih radnih mjesta, jer postoji dosta slučajeva da je više radnih mjesta objedinjeno u jedno, a nemamo uvid šta će ko tačno raditi i kolike će koeficijente radnici imati - naglasio je Marin i dodao da, generalno, nije zadovoljan odlukom da ŽRS budu pretvorene u holding. On smatra da to nije najbolje rješenje za ovo preduzeće, jer je, kako kaže, u pitanju željeznica sa malim brojem kilometara pruge i malim brojem radnika.

Gubitak manji

U "Željeznicama RS" ističu da su za devet mjeseci ove godine ostvarili prihode od 45,9 miliona maraka, a rashode u iznosu od 52,2 miliona KM.

Operativni poslovni gubitak za devet mjeseci iznosi 6,3 miliona KM i manji je u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana