Zora Vidović: Novi rebalans do kraja mjeseca

Vedrana Kulaga Simić
Zora Vidović: Novi rebalans do kraja mjeseca

BANjALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske pokrenulo je proceduru izrade i donošenja drugog rebalansa republičkog budžeta za 2020. godinu koja će, kako su potvrdili za “Glas Srpske”, biti završena do kraja ovog mjeseca.

Pandemija virusa korona dovela je do promjene u strukturi i iznosu budžetskih sredstava i izdataka. Prvi rebalans republičkog budžeta usvojen je u Narodnoj skupštini krajem maja po hitnom postupku. Izmijenjeni budžet usvojen je u iznosu od 3,613 milijardi KM, što je povećanje za 188 miliona KM. Tada je procijenjeno da bi budžetski prihodi do kraja godine trebalo da dostignu 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM u odnosu na prvobitni plan, a do kraja godine je predviđen deficit od 412 miliona KM.

Ministarka finansija RS Zora Vidović je istakla za “Glas Srpske” da će novim rebalansom biti izvršene potrebne korekcije na određenim stavkama s ciljem uspostavljanja ravnoteže između prihoda i rashoda koja je narušena.

- Mjere Vlade za ublažavanje štetnih posljedica na privredu izazvanih “kovidom 19” pozitivno su uticale na kretanje prihoda od doprinosa, tako da će oni biti ostvareni u znatno višem iznosu u odnosu na plan. Međutim, prihodi od indirektnih poreza, prihodi od dividende, učešća u kapitalu i sličnih prava biće ostvareni u nižem iznosu u odnosu na prvobitni plan. Zbog pandemije su rashodi ka privredi i zdravstvu povećani zbog čega je, takođe, rebalans neophodan kako bismo se adekvatno organizovali za idući period i nastavili redovno ispunjavati budžetske obaveze - istakla je Vidovićeva.

Budžet Republike Srpske je, kaže, likvidan i sve obaveze, među kojima su i penzije, invalidnine, plate, obaveze prema dobavljačima, servisiraju se redovno.

Vidovićeva je dodala da Ministarstvo finansija, u saradnji sa ostalim ministarstvima u Vladi Republike Srpske, radi na definisanju ključnih projekcija koje će biti osnov za konstrukciju budžeta RS za 2021. godinu.

U okviru tog posla uzima se u obzir aktuelna pandemija kao i pregovori sa socijalnim partnerima.

- Sa njima ćemo zajednički razmotriti sva pitanja kada budemo imali spreman nacrt dokumenta. U skladu sa redovnom procedurom, usvajanje budžeta za 2021. godinu je planirano za decembar, odnosno do 20. decembra - zaključila je Vidovićeva.

Ona je juče dodala i da će budžet Srpske za narednu godinu biti između 3,4 i 3,5 milijardi KM.

Likvidnost

Republika Srpska je za oporavak privrede i zdravstva izdvojila više od 210 miliona KM.

- Prihodi su na određenim stavkama znatno smanjeni, međutim, uspijevamo održati likvidnost budžeta i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu, odnosno neće biti smanjenja niti problema u isplati pomenutih davanja - istakla je Zora Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana