“Zlatni ljiljani” predstavljaju Srbe u OS BiH

Darko Momić
“Zlatni ljiljani” predstavljaju Srbe u OS BiH

BANjALUKA - Formiranjem Oružanih snaga BiH bilo je precizno određeno koje formacijsko mjesto pripada kojem narodu, ali to je počelo da se narušava krajem 2016. godine kada je Predsjedništvo BiH pod predsjedavanjem Mladena Ivanića usvojilo Pregled odbrane i Plan razvoja i modernizacije OS BiH 2017-2027.

Prema ranijim planskim dokumentima, u knjigama formacije pored svakog formacijskog ili radnog mjesta obavezno je bilo jedno od slova S-H-B (Srbin-Hrvat-Bošnjak), čime je bilo jasno označeno kome ta pozicija pripada i tako obezbijeđena zagarantovana nacionalna zastupljenost i ravnopravnost prema popisu iz 1991. godine. I pored tako zagarantovane i jasno precizirane podjele formacijskih mjesta, u proteklom periodu je bilo više pokušaja da se na mjesta previđena za Srbe postave lica iz reda Bošnjaka koja se samo formalno predstavljaju kao Srbi i koja nemaju legitimitet u srpskom nacionalnom korpusu. Poslije usvajanja pomenutih dokumenata ne postoji više obaveza popunjavanja formacijskih mjesta, zbog čega je moguće da Srbi budu potpuno istisnuti iz strukture OS BiH.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha Ministarstva odbrane BiH, tokom proteklog perioda kroz formiranje različitih komisija u Oružane snage BiH na formacijska mjesta koja pripadaju Srbima primljeno je dvadesetak vojnika iz FBiH koji se izjašnjavaju kao Srbi, a čiji roditelji su bili u takozvanoj Armiji BiH.

- Najpoznatiji među njima je poručnik Teo Domuz, sin Čedomira Domuza, koji je nosilac “Zlatnog ljiljana”, ali i “Policijske medalje za hrabrost” i “Ordena zlatnog grba s mačevima” - kaže naš sagovornik.

On dodaje da Domuz zauzima srpsko formacijsko mjesto, a o kakvom Srbinu se radi svjedoče njegove izjave date u javnosti u kojima vojnike Vojske Republike Srpske naziva agresorima, kao i priznanje da su njegova majka Vesna i sestra Sanja promijenile vjeru i prešle na islam.

- Ja sam uspio izgraditi profesionalnu vojnu karijeru, završivši vojnu gimnaziju i vojnu akademiju u Turskoj, dok je sestra postala jedina kontrolorka letenja u BiH koja nosi hidžab. Majka i sestra su odlučile da svoj život žive u duhu islama, u čemu sam ih ja i podržao - rekao je Domuz federalnim medijima u julu prošle godine.

Pored Domuza, naš sagovornik kaže da su na srpskim formacijskim mjestima u OS BiH i Dejan Radić, Dejan Šukurma, Slaven Karać i Filip Vidović iz Zenice, kao i Boris Bomoštar iz Sarajeva i Vedran Spasojević iz Kaknja.

- Svima njima je zajedničko da su im očevi bili u tzv. Armiji BiH. Pored njih, na srpskim formacijskim mjestima su i Nikola Žmukić, Goran Veljančić, Ana Pantić, Jelena Gojković i Vanja Mešanović, čiji su roditelji rat proveli na teritoriji pod kontrolom tzv. Armije BiH, a kao Srbi u OS BiH vode se i Sandro Ibrašimović, Alen Vulić i Alen Obradović. Dakle, oni zauzimaju srpska mjesta, a bilo bi interesantno vidjeti da li iko od njih njeguje odbrambenu tradiciju VRS i učestvuje u manifestacijama kojima se obilježavaju značajni datumi iz Otadžbinskog rata - ističe naš sagovornik.

Balans

Prema tvrdnjama naših izvora, na mala vrata se u Oružane snage BiH pokušava uvesti građanski princip popunjavanja formacijskih mjesta.

- Predstavnici Srba i Republike Srpske moraju o tome da povedu računa, jer se može desiti da se potpuno naruši balans po kome 33 odsto mjesta pripada Srbima. Pored toga, ukidanjem nacionalnih i vođenjem jedinstvenih formacijskih lista postavlja se pitanje kako će se vršiti postavljenja, školovanja, upućivanje u misije i druge stvari - pita naš izvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana