Željko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica RS”: Budžet diktira i koeficijente

Dragana Orlović
Željko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica RS”: Budžet diktira i koeficijente

Novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta “Željeznica Republike Srpske”, koji je nedavno usvojen, sadrži detaljan opis poslova svih zaposlenih, a trenutno ubrzano radimo na utvrđivanju koeficijenata, što je preduslov za izdavanje novih ugovora o radu.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Željko Radić.

- Intenzivno se sprovode aktivnosti kako bi se na adekvatan način novi koeficijenti uklopili u raspoloživi budžet preduzeća, kao i da se u okviru novog pravilnika sačini pravedna raspodjela sredstava za sve zaposlene - izjavio je Radić.

U izradu ovog dokumenta, uz upravu preduzeća, bili su, kako kaže, uključeni i predstavnici osam sindikalnih organizacija, gdje su razmotreni i uvaženi svi njihovi argumentovani prijedlozi. Radić tvrdi i da su spremni izmijeniti pravilnik ako tokom implementacije budu utvrđeni određeni nedostaci koji bi otežali njegovu primjenu.

GLAS: Novim pravilnikom predviđen je manji broj rukovodilaca. O kojem broju je riječ?

RADIĆ: Prema sistematizaciji iz 2014. godine u “Željeznicama RS” bilo je predviđeno 5.713 radnih mjesta sa 307 rukovodilaca svih nivoa, 64 šefa službi, 89 šefova stanica. U novoj sistematizaciji od ukupno 2.098 sistematizovanih radnih mjesta, nalazi se ukupno 161 rukovodilac na svim nivoima, 27 šefova službi i 67 šefova stanica.

GLAS: I dalje nedostaje izvršno osoblje. Kojeg kadra fali najviše?

RADIĆ: Neophodni su nam radnici na izvršnim poslovima. Bravari, mašinovođe, pregledači, otpravnici vozova, pružni radnici, sve su to profili zanimanja koji su neophodni da bi se nesmetano odvijao tehničko-tehnološki proces rada u preduzeću, naravno, uz saglasnost nadležnih institucija Republike Srpske i Svjetske banke.

GLAS: Kako su ŽRS poslovale u ovoj godini?

RADIĆ: Uprkos poteškoćama sa kojima se suočavamo, sačuvali smo likvidnost i solventnost preduzeća. Nema zaostalih dugovanja. Redovno izmirujemo obaveze prema zaposlenima, državi i poslovnim partnerima. Tokom 2020, a djelimično i u 2021. došlo je do pada privredne aktivnosti i smanjenja potražnje za uslugama prevoza. Osnovni razlog je poremećaj na globalnom tržištu usljed pandemije virusa korona, kao i poštovanje propisanih mjera, koje su i dalje na snazi.

GLAS: Šta su prioriteti u idućem periodu?

RADIĆ: Uz posvećenost sprovođenju projekta restrukturisanja i postavljanja nove organizacije ŽRS u holding sa zavisnim preduzećima, posvećeni smo i povećanju fizičkog obima prevoza. U planu su i dva infrastrukturna projekta za ŽRS. Aktivnosti u okviru priprema za remont pruge na koridoru 5C od Šamca do Riječice, kao i pripreme za rekonstrukciju pruge od Brezičana do Ljubije, kako bismo omogućili obnavljanje eksploatacije rudnog bogatstva iz Ljubije, te omogućili perspektivu željezničkom sektoru za narednih 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana