Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH: Postoji opasnost da Evropa okrene glavu od BiH

 Željka Domazet
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH: Postoji opasnost da Evropa okrene glavu od BiH

Nadam se da Milorad Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza blokira formiranje vlasti, kaže u intervjuu za “Glas” Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

 

- Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi, to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga, posebno u Evropskoj uniji, shvate kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste - tvrdi Komšić.

GLAS: Da li BiH ulazi u krizu, najveću od Dejtonskog sporazuma do danas?

KOMŠIĆ: Nakon Dejtona pa sve do danas BiH je prevazišla brojne krize. Ovo nije prva, a nažalost ni zadnja. Pravo je pitanje ko proizvodi tu krizu. Oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH žele da vode političke procese u državi. To nije moguće nigdje, pa nije ni u BiH. Ako bi se ovo što se sada dešava moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bismo sutra mogli nazvati stanje u kojem se politički procesi vode van poštivanja zakona i odluka institucija. To je gore od “najveće krize”. Neću dopustiti to da je jedini način da se izađe iz “najveće krize”. Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države.

GLAS: Kako je moguće da za sjednicu Predsjedništva BiH bude predloženo toliko spornih tačaka kao za ovu prošlu i ko je u Predsjedništvo poslao prijedlog Godišnjeg plana (ANP) jer ga nijedna institucija nije usvojila?

KOMŠIĆ: Predsjedništvo BiH je najviša institucija BiH i kao takvo zaduženo je za vođenje spoljne politike, a ANP je u domenu tih poslova. Zato se i jeste u Predsjedništvu najviše razgovaralo o ANP-u, naročito između kabineta u proteklim mjesecima. Ne treba ANP nama niko slati na rješavanje. Pozvani smo da se time bavimo. Pitate kako je moguće da se predlože sporne tačke. Pa moguće je. Ne vidim ništa čudno u tome. Neki prijedlozi se usvoje, neki odbace, neki iz ovog ili onog razloga stave na čekanje. Nažalost, rijetko se vidi da je nešto usvojeno.

GLAS: Reformski procesi u BiH su zaustavljeni. Postoji li mogućnost da sve zemlje regiona dobiju kandidatski status, a BiH ostane “pusto ostrvo” od koga svi okreću glavu?

KOMŠIĆ: Oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH blokiraju formiranje vlasti direktno će biti odgovorni za usporavanje dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU. Vi ste u pravu. Postoji realna opasnost da svi okrenu glavu onima koji neće da usvoje jedan dokument koji je tehničke prirode.

GLAS: Kako će se i da li će se izaći iz krize u koju je BiH zapala, te da li će dogovor lidera propasti?

KOMŠIĆ: Vrlo jednostavno, poštivanjem zakona. To je minimalno koliko je potrebno da se izađe iz te krize.

GLAS: Zalažete se za građansku BiH i princip jedan čovjek jedan glas. Da li je to udar na ustavnu strukturu ove zemlje, što Vam poručuju zvaničnici hrvatskog i srpskog naroda?

KOMŠIĆ: Da, zalažem i uvijek ću se zalagati. To je politička ideja za koju živim i od nje nikada neću odustati. Osim što je u skladu sa zapadnoevropskim uređenjem, osim što to izričito nalaže Mišljenje Evropske komisije, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava, to je i civilizacijska vrijednost. Demokratija je vladavina većine. Dosta je više tih izlizanih fraza o preglasavanju. Da bi nešto bilo izglasano, nešto mora biti i preglasano. A što se tiče tih optužbi, milo mi je bilo gledati da mene za udar na ustavnu strukturu optužuju oni koji se dvadeset godina u politici ne bave ničim drugim nego time. Pozvao sam se na presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima jasno stoji to u kojem pravcu se trebaju vršiti izmjene Ustava (od etničkog ka građanskom), a onda se digla kuka i motika na mene. Čuo sam i to da zazivaju pomoć OHR-a da ih  brani od mene. Pa zamislite tog apsurda.

GLAS: U BiH ne dolaze odavno bitniji zvaničnici iz Evrope i svijeta. Šta to govori o ovoj zemlji?

KOMŠIĆ: Nažalost, nismo centar svijeta. Ponekad svi mi u BiH, bez izuzetka, nismo svjesni koliko sebi previše uobražavamo. Moramo se suočiti sa tom realnošću.

Mehmedagić dobro radi svoj posao

GLAS: Kako komentarišete činjenicu da je inspekcija utvrdila da diploma direktora OBA nije validna?

KOMŠIĆ: Koja inspekcija? Mislite na onaj Inspektorat RS? Ne ulijevaju preveliko povjerenje. Otkuda baš sada to? Nije Mehmedagić od juče. To mi se čini kao neka farsa. Znam samo da Mehmedagić dobro radi svoj posao, kao i OBA na čijem je čelu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana