Završeno ročište Dudakoviću u Sudu BiH

GS
Završeno ročište Dudakoviću u Sudu BiH

SARAJEVO - Nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću, završeno je ročište u Sudu BiH, koje je održano zbog zahtjeva Tužilaštva BiH za određivanje pritvora jer je prekršio mjere zabrane.

Advokat Asim Crnalić rekao je novinarima da očekuje da će odluka o prijedlogu Tužilaštva BiH biti donesena navjerovatnije sutra. Odbrana je tražila da se prijedlog odbije kao neosnovan. Razlog zbog kojeg je Tužilaštvo tražilo pritvor jeste govor Dudakovića koji je od 15. aprila ove godine održao na dan Armije RBiH. Naime, Dudaković je održao govor u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pričao o “bosanskom inatu”, zločinima, genocidu, opominjao “dušmane” da “patriote i te kako sve pamte”, pozivao Bošnjake “na jedinstvo i spremnost na odbranu države”.

Međutim, odbrana tvrdi da on je on govorio o činjenicama, o Foči, Žepi, Prijedoru, Višegradu, te da ničim nije posredno uticao na svjedoke u ovom predmetu. Potvrdio je da je spomenuo Fikreta Abdića, ali samo kao osobu koja je formirala autonomnu pokrajinu i ni u kakvom drugom kontekstu.

Advokat Crnalić je na ročištu na kojem je prikazana snimak govora, kazao na samom početku, da je Atif Dudaković nevin čovjek.

- Od početka ovog postupka nastoji se poniziti proslavljeni komandant koji je sa svojim jedinicama branio BiH - rekao je Crnalić.

Podsjećamo, Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije RBiH, te još 16 pripadnika tog korpusa, sudi se zbog zločina počinjenih na području Krajine. Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana