Završen sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH: Nema donošenja nikakvih odluka

Ž.D.
Završen sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH: Nema donošenja nikakvih odluka

ISTOČNO SARAJEVO – Na radno-konsultativnom sastanku srpskih predstavnika u institucijama BiH koji je održan u sjedištu Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu dogovoreno je da nikakve odluke neće biti donesene u institucijama BiH.

Rekao je to srpski član Predsjeništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka na kjem su razmatrani naredne koraci u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka u organima BiH.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se značajan broj ljujdi odazvao, a jedan broj je i onih koji, kako je rekao, nisu dostojni da budu pozvani.

- Na ovom sastanku ništa tajno nije urađeno. Dogovoreno je kako će se ponašati  u ovoj situaciji. Predsjedništvo, Parlament BiH, komisije, Savjet ministara će funkcionisati i raditi, ali neće odlučivati. Mi danas finalizujemo prijedlog zakona koji će rješiti situaciju sa stranim sudijama. Biće uskoro spreman prijedlog srpske i hrvatske strane i otići će u proceduru da se u skladu sa poslovnikom raspravlja o tome - rekao je Dodik.

Narodna skupštine Republike Srpske je u ponedjeljak, 17. februara, usvojila informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlament bi ih potvrđivao. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada.

Sastankom su predsjedavali Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a među učesnicima su bili i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija, član Centralne izborne komicije (CIK) BiH Branko Perić, minsitar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i drugi.

Na sastanku su bili i predstavnici SDS-a i PDP-a, ali nisu prisutni lideri tih stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana