Zatvaraju se kafići, frizerski saloni i tržni centri u Srpskoj

GS
Zatvaraju se kafići, frizerski saloni i tržni centri u Srpskoj

BANjALUKA - Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić saopštila je danas da je Štab za vanredne situacije donio novi set mjera koje će biti na snazi sedam dana, počevši od sutra.

Gašićeva je naglasila da je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, priređivačima igara na sreću, obavljanje uslužnih djelatnosti (frizerski i kozmetički saloni) koje podrazumijevaju direktan kontakt te rad tržnih centara.

-Zabranjen je i rad skijališta, bazena, velnes centara te ustanova kulture - pozorišta, bioskopa, muzeja, galerija i slično – istakla je Gašićeva.

Dodala je da je dozvoljena dostava hrane i pića do 21 čas.

Apelovala je na građane da se svi pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, navodeći da je novi set mjera donesen s ciljem sprečavanja širenja virusa korona zbog izuzetno pogoršane situacije.

Gašićeva je istakla da su, kada su u pitanju ugostiteljski objekti za ishranu i piće, uključeni objekti koji posluju samostalno i oni koji su u sastavu drugih objekata.

Ugostiteljski objekti za smještaj mogu pružati usluge smještaja, a ishrane i pića od šest do 22 časa za goste.

-Dozvoljena šalterska prodaja i dostava hrane i pića od šest do 21 čas - navela je Gašić.

Istakla je da je zabranjeno obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtjeva neposredan kontakt s korisnicima.

-Radi se o neposrednom trajnijem kontaktu, a uključeni su frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, djelatnosti za njegu i održavanje tijela - rekla je Gašić.

Ona je istakla da je cilj mjera sprečavanje toga da se duži vremenski period više ljudi zadržava na jednom mjestu.

-Odgovornim ponašanjem možemo spriječiti donošenje rigoroznijih mjera - rekla je Suzana Gašić.

Direktor u Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković je rekao da je jedini način za suzbijanje virusa smanjenje kontakta između osoba, kao i za zaustavljanje rasta broja hospitalizovanih, smanjenje broja pozitivnih.

-U ovom trenutku ne postoji efikasniji način od epidemioloških mjera i procesa vakcinacije - kazao je Zeljković i dodao da je cilj što prije vakcinisati rizične grupe stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana