Zaraza nestaje, pustoš ostaje

Danijela Bajić
Zaraza nestaje, pustoš ostaje

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske ukinula je juče vanrednu situaciju u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku, koju je prije više od pet mjeseci proglasila zbog afričke kuge svinja, koja je iza sebe na farmama ostavila pustoš.

Iz Biroa za odnose sa javnošću RS navode da je ova odluka donesena na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, jer je trenutna epizootiološka situacija u ovim lokalnim zajednicama, ali i na ostaloj teritoriji Srpske, povoljna i broj žarišta je smanjen.

Koordinator za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Negoslav Lukić istakao je za “Glas Srpske” da ukidanje vanrednog stanja ne znači i prestanak sprovođenja mjera donesenih zbog pojave afričke kuge svinja.

- U Loparama i Ugljeviku više od 45 dana nije bilo prisustva virusa afričke kuge, dok u Bijeljini postoji nekoliko sporadičnih slučajeva. Broj žarišta se i te kako smanjio i sada na dvosedmičnom nivou imamo po jedno žarište, ali to ne znači da smo pobijedili afričku kugu i da smo slobodni - rekao je Lukić.

Vanredna situacija je, istakao je on, uvedena u trenutku kada je procijenjeno da Srpska treba da reaguje u smislu da omogući angažovanje republičkih organa, dodatne mehanizacije, ljudstva, kao i svega onog što bi pomoglo u zbrinjavanju leševa životinja i saniranja terena.

- Za tim odavno nema potrebe, zbog čega je ukinuta vanredna situacija - kazao je Lukić i dodao da su od početka izbijanja afričke kuge do sada u Srpskoj eutanazirane 49.172 svinje, odnosno zabilježena su 1.152 žarišta.

Prema njegovim riječima, mjere po pitanju zdravlja životinja će i dalje biti sprovođene te je apelovao na sve poljoprivrednike koji uzgajaju svinje da ih obilježe, a ukoliko se vrši promet da posjeduju uvjerenje o zdravstvenom stanju stoke. Takođe neophodno je da nadležna veterinarska organizacija izvrši klinički pregled prije izdavanja uvjerenja o zdravstvenom stanju, a u slučaju bilo kakve sumnje, potrebno je obavijestiti nadležnog veterinarskog inspektora.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kazao je da ukidanje vanredne situacije farmerima u Srpskoj daje nadu da će uskoro ponovo moći da pokrenu proizvodnju.

- Što se tiče zaraze, još je prisutna kod divljih svinja i ima nekoliko sporadičnih slučajeva. Za sada je sve pod kontrolom i nadam se da više neće biti velikog širenja - kazao je Maljčić, dodajući da strah među poljoprivrednicima i dalje postoji.

Od avgusta do sada, kaže ističe Maljčić, u ponudi se osjeti manjak.

- Iako je 50.000 životinja eutanazirano, kroz reprodukciju na tržištu bi danas sigurno bilo 200.000 svinja više. Taj pad se osjeti, zbog čega imamo smanjenu ponudu i visoku cijenu - rekao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da farmerima, kako bi nastavili proizvodnju, po hitnom postupku treba isplatiti kompletnu odštetu.

- Svi moramo biti ozbiljniji. Prvi zadatak treba da bude popis stočnog fonda, da jednostavno bude lakše i budžet kreirati, koji ovaj put mora da bude realan, a ne kao do sada naduvati kapitalnim investicijama, dok svi ostali trpe zbog toga - kazao je Bakajlić.

Odšteta

Upravni odbor Fonda solidarnosti Srpske odobrio je juče isplatu dijela sredstava direktne podrške korisnicima u ukupnom iznosu od dva miliona KM za prevazilaženje posljedica izazvanih afričkom kugom svinja i saniranje poremećaja na tržištu i obnovu svinjskog fonda. Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog korisnika donijeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana