Vučić: "Ovo je napad na celu našu zemlju, uvodimo nove mere"

GS
Vučić: "Ovo je napad na celu našu zemlju, uvodimo nove mere"

BEOGRAD - Ponovljenim masovim napadom, poslije napada na našu decu, zatim nasumičnim napadima na svakoga, ovo je napad na celu našu zemlju.

Ovo je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji drži vanrednu konferenciju povodom terorističkog napada koji se sinoć dogodio kod Mladenovca, a u kojem je ubijeno osmoro i ranjeno 14 ljudi

- Svaku reč koju bismo želeli da izgovorimo je teška. Porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenje u Osnovnoj školi, u svoje ime i članova Vlade Srbije, želim da izrazim saučešće, kao i noćas ubijenim žrtvama i da im kažemo da smo, iako znam da je to veoma teško, da smo ujedinjeni u bolu i tuzi - počeo je Vučić.

On je istakao da su građani Srbije i Srpski narod velika nacija i narod.

- Za nas veće tragedije od ove nema. Izgubili smo mnogo dece, mnogo divnih ljudi. Amerika kada se suočila sa više hiljada ubijenih, 11. septermba, znali su da se ujedine i odgovore - naveo je Vučić.

Kompletno razoružavanje Srbije

- Do sada su naši policijski službenici imali obavezu da pre početka nastave obiđu školu. U narednih šest meseci primićemo 1.200 policajaca. Prebacićemo 1.000 policajaca više da provode vreme u školi. Da pored obezbeđenje postoji policajac gotovo uvek u školi. Oni koji tuku slabije od sebe uvek imaju strah od onih koji su jači, a država je najjača. Znam da nijedna majka nije spavala u proteklih 48 sati. Imamo u Beogradu 331 školu, u svakoj će sedeti policajac. Ostale mere, to će nas koštati nekih 25 miliona evra više, ali smo pronašli novac - rekao je i dodao:

On je dodao da su specijalne anititerorističke jedinice imale zadatak da unište teroristu.

- Zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost belog dana. Iz zatvora izaći neće. Toliko dece pobijeno, toliko ljudi, toliko porodica zavijeno u crno.... Sit sam romansiranih priča o zlikovcima i monstrumima. Vlada će doneti zaključak koliko danas kojim se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene dopune zakona o municiji kojima bi se pooštrili uslove za držanje vatrenog oružja, svi ljudi koji imaju oružje a to je oko 400.000 lica proći će reviziju, neće ostati više od 30-40 komada. Izvršićemo kompletno razoružavanje Srbije – istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima oni koji budu imali oružje biće pod stalnim provjerama.

- Takođe, za to malo oružja što bude bilo, i kod lovaca i kod svih drugih, biće šestomesečne provere lica, lekarske i psihijatrijske preglede će imati i kada službe kažu, i test na psihoaktivne supstance. Što manje cevi vude bilo, biće i manje opasnosti za našu deci i za naše gradove. Da se obezbedi moratorijum za nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine - kazao je Vučić.

Podsjetimo, u terorističkom napadu koji se dogodio sinoć u Mladenovcu, u selima Malo Orašje i Dubona ubijeno je osmoro ljudi. Među stradalima je jedan policajac (20), njegova sestra, i još jedan mladić (21) a ima 14 ranjenih.

Prema informacijama iz medija, Uroš B. je bio sa društvom u školskom dvorištu kada se posvađao sa njima. Došao je do kuće i uzeo automatsku pušku. Potom se vratio do društva, pucao na ekipu koja je pravila roštilj, zatim sjeo u „mercedes“ i navodno pucao iz automobila u pokretu.

Navodno, on je kasnije mijenjao automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana