Vučić: Nije vrijeme za sankcije; Ruski i ukrajinski narod bratski

Srna
Vučić: Nije vrijeme za sankcije; Ruski i ukrajinski narod bratski

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti, da pred Srbijom nisu nimalo laki dani. Savjet za nacionalu bezbjednost donio je zaključke u vezi sa situacijom u Ukrajini koji će se naći na sjednici Vlade u narednih 48 sati.

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i međunarodno pravo, ali neće uvoditi sankcije nijednoj državi, uključujući i Rusiju, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se Srbija rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih i političkih interesa, što se tiče sankcija prema bilo kojoj drugoj zemlji, uključujući i Rusiju.

"Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj i danas trpe sankcije, Srbija smatra da nije njen vitalni, ekonomski i politički interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi", rekao je Vučić, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije i susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Predsjednik Srbije, koji je pročitao zaključke Savjeta, ukazao je da ne pamti ovakve pritiske na Srbiju, povodom njenog odnosa prema Rusiji i Ukrajini, te istakao da je Srbija na evorpskom putu, ali neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko od nje drugi traži.

On je naveo da Srbija ne odustaje od poštovanja međunarodnog prava, jer je to najbolji način da zaštiti sebe i svoje interese, te pozvao građane Srbije da budu ujedinjeni i da imaju samo jednu stranu koja se zove Srbija.

Vučić je istakao da Srbija dobro razumije svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želio, ima svoje vitalne, nacionalne i državne interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se sve dešavalo u pretohndim godinama.

U zaključcima stoji da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evorpe i ističe da su i Rusija i Ukrajina njoj prijateljske države, a Rusi i Ukrajinci bratski narod.

Srbija je, kako se ističe, privržena poštovanju teritorijalnog integriteta i politike nezavisnosti država, kao i nepovredivosti granica, te se zalaže za dosljedno poštovanje teritorijalnog integriteta i svoje i drugih suverenih država.

Vučić je naveo da Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajine i promjenu granica.

Srbija, dodao je, ostaje dosljedna da svoju spoljnu politiku temelji na poštovanju principa međunarodnog prava i da se sačuva mir u regionu, te podsjetio na vojnu neutralnost, kao i da će Srbija prekinuti odmah sve vojne aktivnosti sa drugim partnerima do daljeg.

Vučić je rekao da će Srbija nastojati da zaštiti bezbjednosti državljana Srbije u Ukrajini, kao i da će sankcionisati svoje građane koji budu učestovali u sukobima na istoku Evrope.

"Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugorženom narodu i stanovništvu Srbije. Obezbediće snabdevanje energentima i hranom građana i privrede", napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da je bilo toliko laži, dezinformacija u nekim medijima u Srbiji i regionu o stavu Srbije.

Što se tiče sastanka sa patrijarhom, on je prenio je upoznao patrijarha i saslušao savjet, te pročitao mu zaključke, ukazao na probleme sa kojima se Srbija suočava, a da je na patrijarhu da kaže svoj stav.

Vučić je dodao da patrijarh razumije probleme Srbije sa kojima se suočava u političkom smislu. 

 

"Savjet za nacionalnu bezbjednost na sjednici je donio zaključak:

1. Srbija žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope, Ruse i Ukrajince gledamo kao bratski narod;

2. Srbija je privržena teritorijalnom načelu

3. Polazeći od člana 16. Ustava Srbije, jedan od osnovnih principa je doslovno poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država

4. Srbija je uvijek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku, skupo je to platila

5. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integitetu Ukrajine".

Predsjednik Srbije dodao je i da nije vrijeme da se uvode sankcije Rusiji.

Zaključak Savjeta za nacionalu bezbnost naći će se na sjednici Vlade u narednih 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana