Vlada Srpske preuzima Sberbanku, biće uloženo 15 miliona KM osnovnog kapitala

GS
Vlada Srpske preuzima Sberbanku, biće uloženo 15 miliona KM osnovnog kapitala

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u Srpskoj i uložiće 15 milona KM osnovnog kapitala, rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Istakla je da će banka nastaviti raditi pod novim imenom.

- Vlada Srpske će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama - istakla je Vidovićeva.

Naglasila je da je finansijski sistem ostaje potpuno stabilan.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković da će novo ime banke biti objavljeno u naredna 24 časa.

- Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske - istakao je Višković.

Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u Republici Srpskoj postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.

- Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumijemo - rekao je Kesić.

Šuput: Nema problema u isplati novca klijentima Sberbanke

Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom iza koje će stati Vlada Srpske, rekao je danas Srđan Šuput iz ove agencije.

"Apelujem na građane i klijente ove banke da nema potrebe panici, jer novac postoji", rekao je Šuput na konferenciji za novinare u Banjaluci, koja je održana u vezi sa poslovanjem Sberbanke u Srpskoj.

On je podsjetio da je juče Agencija za bankarstvo ušla u upravljanje akcijama i time učinila prvi korak u upravljanju Sberbankom Banjaluka.

"Od stručnjaka koji se bave ovom tematikom smo dobili pohvalu za ovaj potez i to je ono što smo odgovorno uradili", istakao je Šuput, naglasivši da će Vlada Srpske u skladu sa zakonskim mogućnostima stati iza ove banke.

Kesić rekao je da je istina da su pred poslovnicama ove banke primjetne ogromne kolone ljudi i da je pojačana tražnja, ali da do danas nemaju nikakvih problema da isplaćuju novac.

On je ujedno izrazio i žaljenje što se došlo u situaciju da se upravlja krizom koja je uvedena spolja i da ova banka za svoji dvadesetak godina poslovanja u Srpskoj nije imala nikakvih problema.

Kesić je naveo da se pitanje vlasnika akcija banke rješava sa Vladom i Agencijom za bankarstvo Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana