Vlada Srpske korigovala budžete za rad predstavništva: Kesiću manje novca, Cicović nagrađen

Marijana Miljić Bjelovuk
Vlada Srpske korigovala budžete za rad predstavništva: Kesiću manje novca, Cicović nagrađen

BANjALUKA - Vlada Srpske srezala je količinu novca za rad svoja tri predstavništva u inostranstvu, a povećala za njih pet. Najviše je umanjen budžet za predstavništvo u SAD i to za 250.000 maraka, dok je najbolje prošlo predstavništvo u Srbiji na čijem čelu je Mlađen Cicović, jer je njima dodato 110.000 maraka više u odnosu na prošlu godinu.

Umanjena su izdvajanja za rad predstavništva Srpske u Austriji i Rusiji. Prvima je budžet za ovu godinu olakšan za 150.000, a drugima za 100.000 maraka.

Kada je riječ o predstavništvima kojima su u ovoj godini povećana izdvajanja, pored onog u Srbiji koje je najbolje prošlo, drugo i treće mjesto zauzimaju Grčka i Izrael, kojima je odobreno po 70.000 maraka više u odnosu na onaj novac koji im je uplaćen u prošloj godini.

Pored njih, nešto manje novca, tačnije za 40.000 maraka povećan je budžet Predstavništvu RS u Kraljevini Belgiji, dok je onom u Njemačkoj dodato 30.000 maraka više za ovu godinu u odnosu na odobreni i uplaćeni novac u prethodnoj godini.

Kada se podvuče crta između ukupnih izdvajanja u prošloj godini i odobrenog novca u ovoj godini ukupan budžet za rad svih predstavništava smanjen je za 180.000 maraka. Odnosno u prošloj godini predstavništva su dobila 5,48 miliona maraka, a u ovoj godini odobreno im je, na osnovu ranije odluke Vlade, 5,30 miliona maraka. S druge strane, predstavništvo u Srbiji prethodnih godina bilo je prilično vidljivo sa svojim aktivnostima i ima ambiciozne planove i u tekućoj godini pa povećanje budžeta nije neočekivano.

Šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić juče nije odgovarao na naše pozive tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li je upoznat zašto je Vlada RS najviše smanjila budžet za njihov rad u ovoj godini.

Šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović rekao je “Glasu Srpske” ranije da su zbog inflacije i rasta svih troškova tražili nešto veći iznos novca nego što je odobren za ovu godinu.

- Poskupjelo nam je iznajmljivanje kancelarija, svi troškovi idu uzlaznom putanjom. Ne znam da li će nam odobreni iznos novca biti dovoljan, ali preživjećemo - rekao je Perović i dodao da ne zna zašto je Vlada smanjila izdvajanja za njihov rad u ovoj godini. 

I šef Predstavništva RS u Beču Mladen Filipović rekao je da bi dobrodošlo da su budžeti veći.

- Ali šta je tu je. Uprkos smanjenju izdvajanja budžetskog novca nastavićemo da realizujemo zacrtane planove - naveo je Filipović. 

Bez šefa

Na osnovu prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika aktuelni šef Predstavništva RS u SAD Obrad Kesić postavljen je za šefa Misije BiH pri EU. U Vladi Srpske za sada ne otkrivaju ko će doći na mjesto Kesića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana